Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Voorzitterscongres Eindhoven geslaagd, nu op naar Zwolle 

KNVB Media
KNVB Media
12 september 2017, 16:18

Het eerste voorzitterscongres van dit jaar was afgelopen vrijdag in Eindhoven. - Foto: KNVB Media

In tegenstelling tot vorig jaar, toen op één locatie het voorzitterscongres plaatsvond in Zeist, houdt de KNVB dit jaar drie congressen. De eerste was vrijdag 8 september in Eindhoven, nummer twee en drie volgen in Zwolle en Zeist.

Je krijgt wat je geeft. Geloof in de weg die je hebt ingeslagen

De avond in het PSV-stadion werd geleid door cabaretier Peter Heerschop. Hij had naast het voorleggen van de stellingen, het gesprek voeren met enkele voorzitters en het leiden van de discussie, de eer om niet alleen Michiel de Hoog maar ook Robin van Galen aan te kondigen als spreker. De waterpolocoach, die in 2008 op de Olympische Spelen in Beijing goud veroverde met de waterpolovrouwen, hield een vlammend betoog over het bouwen aan een succesvol team.

Vergelijking

Van Galen trok voortdurend de vergelijking tussen coaches en bestuurders, waardoor de aanwezige voorzitters veel van de voorbeelden en anekdotes die hij aanhaalde op hun eigen situatie konden betrekken. “Net zoals een coach een goed begeleidingsteam om zich heen moet hebben, moeten ook voorzitters de goede mensen om zich heen verzamelen."

"Het is o zo moeilijk om in een club de goede mensen op de goede plek te krijgen", vervolgde Van Galen. "Toch kun je niet zomaar aan die vraag voorbij gaan. Vaak is het antwoord 'nee'. Dan moet je je afvragen: 'hoe ga ik dit oplossen'? Het is belangrijk om als voorzitter het juiste uit te dragen. Je krijgt wat je geeft. Geloof in de weg die je hebt ingeslagen, dan kan het onmogelijke waarheid worden."

Groot compliment

Ik kreeg te horen: 'de bal slijt sneller'. Dat is het grootste compliment dat we kunnen krijgen

Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee had zijn oor voor het congres al bij diverse verenigingen te luister gelegd, met name over de invoering van de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen. "Ik kreeg te horen: 'de bal slijt sneller'. Dat is het grootste compliment dat we kunnen krijgen", aldus Van der Zee. "Het was best spannend om van start te gaan, maar ik heb veel blije gezichten op het veld gezien."

Naast het nieuwe pupillenvoetbal hebben de clubs ook te maken gekregen met de nieuwe app wedstrijdzaken en digitale overschrijvingen. Van der Zee: "Alle veranderingen doen we niet om jullie te pesten, maar om het voetbal leuker te maken. En ook om het leven van jullie als bestuurder makkelijker te maken."

Meer bij spel betrokken

Over het algemeen waren de reacties onder de 180 aanwezige voorzitters op de wijzigingen in het amateurvoetbal positief. Voorzitter Sander Schaepman van UVV'40 uit Ulvenhout zei met zijn club heel erg te geloven in het nieuwe pupillenvoetbal. "Ik geef zelf ook training. Je ziet dat die mennekes en meisjes meer bij het spel betrokken zijn. Het spelplezier is enorm hoog." Ook was hij positief over het feit dat de scheidsrechter is vervangen door een spelbegeleider. "Ze regelen het uiteindelijk zelf." Maar hoe ga jij als voorzitter daar nu mee om? Daar ging de discussie over tijdens het KNVB Voorzitterscongres in Eindhoven.

Je ziet dat die mennekes en meisjes meer bij het spel betrokken zijn. Het spelplezier is enorm hoog

Het spelplezier bij de jeugd was waarop Michiel de Hoog, nu werkzaam bij De Correspondent, hamerde in zijn presentatie. Volgens De Hoog, die schreef voor Het Parool en de Volkskrant, was het succes van IJsland tijdens het EK in Frankrijk in 2016 geen toeval. "De sleutel tot succes in de IJslandse aanpak was plezier. Plezier leidt tot deelname, deelname leidt tot ontwikkeling en ontwikkeling tot succes." De Hoog pleitte ervoor bij de huidige jonge voetballertjes in te zetten op plezier. "Jullie gaan over de jeugd", gaf hij de zaal vol voorzitters mee. "Hun eerste ervaring met voetbal is het moment dat ze bij jullie binnenkomen."

Inschrijven is nog mogelijk

Op naar editie twee aanstaande vrijdag in Zwolle; met hetzelfde programma en sprekers, andere voorzitters. Maar met hetzelfde doel, een interactieve avond over de toekomst van het Nederlands (amateur)voetbal. Wil je nog aansluiten in Zwolle of Zeist (23 september), ga naar onderstaande pagina om in te schrijven.  

Voorzitterscongres 2017 Voorzitterscongres 2017 Kijk hier voor meer informatie.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen