Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB wil regel geschorste spelers beloftenteams aanpassen

KNVB Media
KNVB Media
10 augustus 2016, 10:00
1:43

De huidige regel kan in december tijdens de AVBV worden gewijzigd. - Foto: KNVB Media

Geschorste spelers van een eerste elftal mogen in sommige gevallen wel uitkomen in wedstrijden van hun beloftenteam. Deze regel stamt uit het betaald voetbal, waarbij de beloftencompetitie als gesloten competitie los stond van de overige competities. Met de invoering van de Tweede en Derde divisie is de situatie veranderd. De KNVB wil daarom samen met de clubs deze regel aanpassen.

De huidige regel

Een speler die in het eerste elftal een rode kaart ontvangt waar één wedstrijd schorsing tegenover staat, mag speelritme behouden door te deel te nemen in het tweede elftal van de club. Deze regel stamt uit de tijd dat de beloftenteams in een aparte, gesloten competitie uitkwamen.

Dit seizoen geldt deze regel in de Tweede en Derde divisie enkel voor spelers die jonger dan 23 jaar zijn en/of minder dan tien competitiewedstrijden meespeelden in het eerste elftal. Bij zwaardere overtredingen gaat deze regel niet op.

Aanpassing mogelijk in december

Gijs de Jong: "In drie seizoenen is er slechts één keer van deze uitzonderingsregel gebruik gemaakt."

De KNVB is er voorstander van om de reglementen te wijzigen. "Laten we vooropstellen dat we die regel onredelijk vinden en graag willen aanpassen", zegt operationeel directeur Gijs de Jong. "Dat kan alleen niet zomaar. We moeten het bespreken met de clubs en uiteindelijk moet het voorstel worden bekrachtigd in de algemene vergadering betaald voetbal." De eerstvolgende AVBV vindt in december plaats.

Tegelijkertijd wil De Jong er op wijzen dat deze regel de afgelopen drie seizoenen ook gold voor de beloftenteams in de Jupiler League, zoals Jong Ajax, Jong PSV en deels Jong FC Twente. "In die drie seizoenen is er slechts één keer van deze uitzonderingsregel gebruik gemaakt." De verwachting is daarom dat de betaald voetbalclubs ook het komende half jaar de regeling nauwelijks zullen toepassen.

Alles voor trainers

Opleidingen van beginners tot het betaald voetbal

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen