Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gemengd voetbal en de accommodatie; zo gaan verenigingen ermee om

Naar aanleiding van de eerste publicatie omtrent de KNVB visie op het gemengde jeugdvoetbal heeft de KNVB veel reacties gekregen die relatie hebben met het gebruik van de accommodatie. Het merendeel van de reacties ging over de mogelijke uitdagingen die verenigingen ervaren rond de accommodatie en de kleedruimtes wanneer besloten zou worden om gemengd te voetballen. Een uitdaging waar oplossingen voor zijn.

Verschillende grote en kleine verenigingen bieden reeds jarenlang gemengd voetbal aan. Met die ervaringen geeft de KNVB een toelichting op veelgenoemde issues en biedt het praktische oplossingen. Zo hoeven mogelijke uitdagingen rond het gebruik van de accommodatie geen belemmering te zijn om jeugdspelers de best mogelijke opleiding te bieden. Welke keuze je als club hierin ook maakt: houd altijd de veiligheid en hygiëne op de accommodatie goed in de gaten.

Behoeftebepaling

Verenigingen met krapte op de accommodatie, die de accommodatie gaan vernieuwen of nieuwbouw realiseren maken vaak gebruik van de behoeftebepaling voor accommodaties van de KNVB. Met behulp van de rekentool is eenvoudig uit te rekenen hoeveel wedstrijdvelden de vereniging nodig heeft op basis van het aantal competitie spelende teams. Naast het aantal wedstrijdvelden kan ook een indicatie gegeven worden van het aantal benodigde trainingsvelden en het aantal benodigde kleedkamers met mogelijk bijbehorende teamlockers. De behoeftebepaling wordt ook vaak gebruik in gesprekken met bijvoorbeeld stakeholders om tot uitbreiding van een accommodatie te kunnen overgaan.

De precieze hoeveelheid hangt af van het aantal gemengde teams en het aantal wedstrijden dat gelijktijdig gespeeld wordt.

Verenigingen met volledige meiden- en vrouwenteams hebben niet direct meer kleedkamers nodig. Dit is wel het geval wanneer er gemengd wordt gevoetbald. De precieze hoeveelheid extra kleedkamers is lastig te bepalen. Dit is afhankelijk van het aantal gemengde teams en het aantal wedstrijden dat gelijktijdig gespeeld wordt. Mocht je als vereniging teams ontvangen die gemengd zijn, zorg er dan voor dat zowel jongens als meiden een aparte kleedruimte tot hun beschikking hebben. Andersom is het ook aan te raden om als uitspelend team de thuisploeg te informeren dat er een gemengd team op bezoek komt. In Sportlink kun je een team met een ‘G’ aanduiden als gemengd (bijvoorbeeld Jeugd Onder 11-2 G). De verenigingsadviseur uit de regio kan helpen om gezamenlijk te zoeken naar kansen en mogelijkheden rond dit thema.

Behoeftebepaling Behoeftebepaling Met behulp van de rekentool kan naast het aantal wedstrijdvelden ook een indicatie gegeven worden van het aantal benodigde trainingsvelden en het aantal benodigde kleedkamers met mogelijk bijbehorende teamlockers.

Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt.

Kleed- en instructieruimtes

Bij een tekort aan kleedruimtes kunnen multifunctionele ruimtes helpen bij de capaciteitsuitdaging. Deze multifunctionele ruimtes kunnen zowel voor voetbaltechnische, als voor bestuurlijke zaken gebruikt worden. Voorwaarde daarbij is dat er bruikbare middelen aanwezig zijn om bijvoorbeeld wedstrijdbesprekingen te houden. Veel verenigingen gebruiken zogenoemde instructieruimtes als oplossing. Hier kan bij gebrek of ter aanvulling van kleedkamers wedstrijd-, rust- en nabesprekingen gehouden worden. In combinatie met een goede planning kan dit zorgen voor minder druk op de kleedkamerplanning. Immers hebben teams de kleedkamer minder lang in gebruik als de wedstrijdbespreking ergens anders plaatsvindt. Ook geeft het de ruimte om met meerdere teams een kleedkamer te delen. Het gebruik van deze instructieruimten is afhankelijk per leeftijdscategorie. Immers kan voor bepaalde leeftijdsgroepen de bespreking in de rust ook gehouden worden op het veld.

Wij proberen wedstrijden van gemengde teams zoveel als mogelijk ‘gelijktijdig’ in te plannen

In de praktijk komt het voor dat meiden of jongens uit gemengde teams apart omkleden in ruimtes die daar in de oorsprong niet bedoeld voor zijn, zoals een scheidsrechterkleedkamer. Uiteraard is dit niet wenselijk, maar soms onvermijdelijk. VV Helpman heeft een oplossing voor dergelijke situaties. “Wij proberen wedstrijden van gemengde teams zoveel als mogelijk ‘gelijktijdig’ in te plannen. Daarnaast wijzen we één kleedkamer aan voor alle meiden uit die teams zodat zij gezamenlijk kunnen omkleden.”

Laat je jeugdspelers toch gebruik maken van bijvoorbeeld een scheidsrechterkleedkamer, zorg dan ook dat ze dit ongestoord kunnen doen en in een schone en veilige situatie.

Teamlockers

Het gebruik van teamlockers zorgt ervoor dat kleedruimtes en speelvelden effectiever benut worden. Het teamlocker-systeem is erop gebaseerd dat kleding en andere persoonlijke spullen worden opgeborgen in een afsluitbare kast. Doordat er geen spullen meer rondslingeren in de kleedkamer, is de ruimte vrij voor volgend gebruik. Door de tijdsplanning hierop aan te passen kunnen kleedruimtes en velden meervoudig gebruikt worden. Immer verkort het gebruik van teamlockers de wisseltijden tussen de wedstrijden, waardoor het mogelijk is per veld een of meerdere extra wedstrijden in te plannen. Daarnaast wordt de kans op diefstal van kleding en eigendommen verkleind.

Het gebruik van teamlockers zorgt ervoor dat kleedruimtes en speelvelden effectiever benut worden.

Bij DZC’68 is men tevreden over het gebruik van teamlockers. “Het werkt prima. De teamlockers geven veel mogelijkheden voor het plannen en indelen. Zo kunnen we iedereen een opgeruimde kleedkamer aanbieden én voorkomen we dat spullen kwijt raken.”

Aandacht voor meiden

Steeds meer clubs hebben specifieke meidenkleedkamers. Ongeacht de doelgroep moeten kleedkamers op de eerste plaats veilig en schoon zijn. Wel is het zo dat als je de meiden graag wil omarmen en op wil nemen in de clubcultuur, het goed is om te kijken naar de specifieke behoeften van de meiden.

Dat kun je doen door aanpassingen te doen aan de reguliere kleedkamers die door verschillende doelgroepen gebruikt worden of door het faciliteren van meiden-/vrouwenkleedkamers. Aanpassingen kunnen zijn: het ophangen van een spiegel, het plaatsen van een normaal toilet, het installeren van een stopcontact en het rekening houden met eventuele ramen in de kleedkamer. Daarmee geef je intern en extern een signaal dat ook meiden en gemengde teams serieus worden genomen.

Ongeacht de doelgroep moeten kleedkamers op de eerste plaats veilig en schoon zijn.

DZC’68 beschikt over drie dameskleedkamers. “Deze kleedkamers zijn voorzien van een schot voor de deur zodat de privacy van onze speelsters nog meer beschermd worden. Doordat iedere kleedkamer voorzien is van 2 lockers kunnen er tegelijkertijd meerdere teams kwijt. Tevens kunnen wij een van de drie kleedkamers vrij houden voor alle meiden die gemengd spelen.”

Minder douchen

Er lijkt een trend te ontstaan dat er minder gedoucht wordt op de vereniging. Toch zal de behoefte om te douchen nooit helemaal verdwijnen. Daarnaast dient een vereniging altijd de hygiëne van de accommodatie in ogenschouw te houden. Wel kan een mindere vraag naar douches consequenties hebben voor de inrichting van het kleedkamercomplex. Minder douches betekent natuurlijk dat er meer ruimte beschikbaar komt die anders ingevuld kan worden. Houd hier als club rekening mee bij verbouwing of nieuwbouw.

Voor verenigingen kan het daarnaast verhelderend zijn om eens het blikveld te verruimen en te kijken naar hoe andere sporten omgaan met het gebruik van de accommodatie. Denk daarbij aan zaalsporten, tennisverenigingen of sportscholen. Zo doe je inspiratie op die mogelijk toe te passen is binnen de eigen club, zodat de accommodatie klaar is voor de toekomst.

Laatste nieuws