Sportmedisch onderzoek

Lichaamsbeweging is goed, dat is algemeen bekend. Maar er kunnen ook klachten ontstaan, juist door intensief sporten. Bijvoorbeeld als er sprake is van een hartaandoening of slechte getraindheid.

De sportarts kan aan de hand van een sportmedisch onderzoek de individuele gezondheid en de geschiktheid voor sportbeoefening beoordelen. Ook geeft de sportarts adviezen over welke maatregelen er genomen kunnen worden om nieuwe blessures te voorkomen bij eventueel bestaande klachten van spieren, pezen en gewrichten.

Iedereen kan op het SMC KNVB een afspraak maken voor een sportmedisch onderzoek

Het sportmedisch onderzoek bestaat uit een gesprek tussen sporter en sportarts, waarin vragen over de sportbeoefening en bijzonderheden in de gezondheid aan bod komen, een uitgebreid onderzoek van het houdings- en bewegingsapparaat, hart- en longonderzoek, inclusief een hartfilmpje, longfunctietest en een ogentest (visus). Bij een groot sportmedisch onderzoek verricht de sportarts ook een inspanningstest, eventueel aangevuld met een ademgasanalyse. De sporter kan optioneel ook een bloedonderzoek laten doen.

Bij een sportmedisch onderzoek ondergaat de sporter een longfunctietest. Een sportmedisch onderzoek kan worden aangevuld met een inspanningstest, eventueel in combinatie met een ademgasanalyse.

Iedereen kan op het SMC KNVB een sportmedisch onderzoek ondergaan, net als de selectiespelers van de nationale KNVB-teams (van meisjes of jongens onder 15 jaar tot het A-elftal, veld- en zaalvoetbal) en de arbitrage Betaald Voetbal. Sporters hebben geen verwijzing van de huisarts nodig voor een sportmedisch onderzoek.

Aanmeldformulier Sportmedisch onderzoekVul hier het aanmeldformulier in.

SMC KNVB

Telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur. Voor (blessure)consulten en sportmedische onderzoeken kan iedereen terecht bij het SMC KNVB op maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 17.00 uur. Voor Sportfysiotherapie en revalidatie is het SMC KNVB geopend van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 08.00 tot 12.00 uur.


Terug naar boven