Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB Kennisavond 2017: 'nieuw bestuur gezocht'

De een wil bijgepraat worden over het nieuwe mobiel digitaal wedstrijdformulier, terwijl de ander naarstig op zoek is naar inspiratie om nieuwe bestuurders te werven voor de club. De diversiteit aan achtergronden, leeftijden en motieven maakt de KNVB Kennisavond voor vrijwel elke bestuurder of coördinatoren in het amateurvoetbal een verrijking. “Kunt u mij helpen aan een nieuwe voorzitter, penningmeester én wedstrijdsecretaris?”

Al ver voor de start van de kennissessie druppelen de eerste bestuurders binnen. Ruim honderd staan er op de gastenlijst tijdens de Kennisavond op de KNVB Campus; een voorlopig record. Verreweg het jongste gezelschap deze avond komt uit Rouveen. Het jeugdbestuur van de plaatselijke SC kreeg een speciale rondleiding op de Campus en nam daarna deel aan de workshops. De vijftien jarige voorzitter Vincent Harink keek zijn ogen uit. “Het leek ons als jeugdbestuur leuk om eens te kijken hoe het eraan toegaat bij de KNVB. Heel gaaf om dat eens van dichtbij mee te maken. Ik heb geen speciaal doel vandaag. De ervaring op zich is al heel bijzonder.”

Stokje overgeven

Ondanks zijn nog jonge leeftijd is Harink heel duidelijk over zijn plannen met Rouveen. “We organiseren door het jaar heen een paar leuke activiteiten voor de jeugd, zoals FIFA-toernooien en feestavonden. Als voorzitter geef ik vooral leiding aan het bestuur en houdt als het moet speeches. Ik ga hoe dan ook nog een jaar door, maar daarna wordt het tijd om het stokje over te geven. Dat is een gezonde situatie. Ik wil andere jongeren die dit werk zouden willen doen niet in de weg staan.”

Even later tijdens de workshops kan het kennisdelen pas echt beginnen. Tijdens de sessie ‘Het bouwen van een sterke vereniging’ wordt direct duidelijk dat een amateurvereniging op veel verschillende manieren geleid en bestuurd kan worden. Hoewel besturen niet bij elke vereniging vanzelfsprekend is, zo blijkt. “Wij zijn een club met achttienhonderd leden, maar hebben geen voorzitter, penningmeester en secretaris.” Erik Wierstra van VVIJ uit IJsselstein neemt de microfoon in handen. Hij maakt deel uit van een werkgroep die bezig is met het formeren van een nieuw bestuur.

Comedyfilm

Kampong werkt met een verenigings-manager, daar zou ik meer van willen weten. 'Komt dat even mooi uit; dat ben ik'

“Eigenlijk zijn we stuurloos, maar desondanks draait alles. Momenteel hebben we een interim-voorzitter. Er moet iets gebeuren. Ik weet dat bijvoorbeeld voetbalclub Kampong werkt met een verenigingsmanager. Zo worden bepaalde taken minder belastend voor vrijwilligers. Daarover zou ik graag meer willen weten.” Als in een slechte comedyfilm steekt de man pal achter Wierstra zijn hand omhoog. “Komt dat even goed uit, dat ben ik”, zegt Marcel Scheefhals, terwijl de zaal in de lach schiet. “Nou, dan moeten wij zomaar even gaan babbelen”, knipoogt Wierstra.

— Tijdens de interactieve kennissessies wordt er gebrainstormd over verschillende onderwerpen.

Het binden en betrekken van leden is een ander onderwerp waar veel amateurclubs hun handen vol aan hebben. Tijdens de interactieve sessie ‘Betrokken leden, de wens voor iedere club’ werd hierover flink gebrainstromd onderling. Lex van Hees van het Amsterdamse AMVJ – met zijn 23 jaar een van de jongste aanwezigen – heeft er zijn eigen kijk op. “De jeugd is dagelijks uren bezig met hun telefoon en zijn dan vooral actief op social media. Dat is de nieuwe manier om jeugd te bereiken. Voor clubs valt op dat gebied nog veel winst te behalen. Bij AMVJ zetten wij Facebook en Instragram in om jongeren te betrekken en deel te laten nemen aan activiteiten op de club, zoals een FIFA-toernooi. Elke vereniging heeft wel jeugdleden rondlopen die creatief zijn en het leuk vinden om social media te beheren.”

Tastbaar

Behalve dat het heel interessant was, heeft de Kennisavond me ook iets tastbaars opgeleverd

Even later aan de bar gaat de kennisuitwisseling gezellig door. De grootste spekkoper van de avond laat zich raden. “We hebben telefoonnummers uitgewisseld en binnenkort spreken we af om onze situatie door te nemen”, is Erik Wierstra blij. “Het streven is om voor 1 april met een advies voor een nieuw bestuur te komen. De situatie leek in scene gezet inderdaad, maar ik verzeker je dat ik Marcel vandaag voor het eerst heb ontmoet. Dan zie je gelijk het effect van zo’n avond. Behalve dat het heel interessant was, heeft het me ook nog iets tastbaars opgeleverd waar we als club mee aan de slag kunnen.”

KNVB Kennisavonden KNVB Kennisavonden Bekijk de presentaties van de KNVB Kennisavonden of meld je aan voor een van de resterende avonden.

Laatste nieuws