Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sterfgeval

Een van de meest trieste gebeurtenissen die een club kan overkomen is het overlijden van een nauw betrokken persoon binnen of rondom de club. Voetbal komt dan even op de tweede plaats, er moet vooral tijd en ruimte zijn voor verdriet.

Toch moeten ook bij een moeilijke aangelegenheid als deze enkele zaken goed worden geregeld. In alle gevallen wordt getracht om tot een voor alle partijen zo aanvaardbaar mogelijke situatie te komen. Dat staat voorop. En ieder geval is anders; één oplossing voor alle gevallen is er dus niet.

Competitie

Indien een bestuurslid of erelid overlijdt, heeft de vereniging recht op uitstel van alle teams. Bij een overlijdensgeval van een speler, trainer, leider, verzorger of vaste assistent-scheidsrechter van een specifiek team, heeft alleen de desbetreffende ploeg recht op uitstel. In beginsel bestaat recht op uitstel alleen indien de begrafenis/crematie op of na de speeldag plaatsvindt. Maar ook hier geldt dat de KNVB in bijzondere gevallen van deze lijn kan afwijken.

Indien het sterfgeval in het weekend plaatsvindt, dient de vereniging contact op te nemen met de medewerker organisatie competitie. Deze zal de betrokken club van de beslissing op de hoogte stellen en afspraken maken omtrent de berichtgeving naar buiten.

Ondersteuning

De KNVB biedt verenigingen ondersteuning als het gaat om het handelen bij een sterfgeval. Ook Slachtofferhulp kan professionele hulp bieden in dergelijke situaties.  Verenigingsondersteuning Verenigingsondersteuning Verenigingen die behoefte hebben aan ondersteuning kunnen hiervoor terecht bij de verschillende adviseurs. Op ieder gebied heeft de KNVB een expert in dienst die verenigingen persoonlijk op weg helpt. Slachtofferhulp Slachtofferhulp Slachtofferhulp is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 20.00 uur en zaterdag tussen 10.00 en 17.00 uur via het nummer 0900-0101. Bekijk ook de website. De KNVB pleegt met veel inlevingsvermogen overleg met de vereniging om tot een aanvaardbare oplossing te komen. Indien een vereniging echter zonder overleg besluit tot het uitstellen van één of meer wedstrijden, dan zal de KNVB verklaringen opvragen en bestuderen. Aangifte bij de tuchtcommissie zou dan een gevolg kunnen zijn.

Laatste nieuws