Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Vijf gouden tips voor nieuwe scheidsrechterscoördinatoren

KNVB Media
KNVB Media
7 november 2019, 16:02

Wees altijd helder, transparant en duidelijk in je beleid, beslissingen of uitleg. - Foto: KNVB Media

Wekelijks zijn vele duizenden scheidsrechterscoördinatoren actief bij hun vereniging. Dit seizoen zijn er weer veel nieuwe vrijwilligers bij hun club aan de slag gegaan. Een aantal ervaren coördinatoren deelt hun vijf gouden tips dan ook graag met hun nieuwe collega’s.

Een goede coördinator zorgt ervoor dat scheidsrechters goed functioneren. En je bent een centrale figuur in het contact tussen club en scheidsrechters. Om dat alles goed te kunnen combineren is het belangrijk te weten wat ervan je verwacht wordt, bijvoorbeeld:

  • Heb je een functieprofiel?
  • Welke verantwoordelijkheden en taken heb je?
  • Wat zijn de geldende missie, visie en de clubwaarden?

Zorg er ook voor dat je weet wie je aanspreekpunt is voor vragen op randvoorwaardelijk en organisatorisch vlak.

Planning

Maak een jaarplanning met daarin overleggen, scholingsavonden en individuele begeleidingsmomenten voor scheidsrechters.

Benut je netwerk

Natuurlijk kun je ook samenwerking zoeken met andere verenigingen. Zij lopen waarschijnlijk tegen dezelfde problemen aan of hebben deze wellicht al opgelost. Door goed contact te onderhouden hoef je niet altijd zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Bouw aan een netwerk en leer van elkaar.

Wees zichtbaar, duidelijk en transparant

Wees altijd helder, transparant en duidelijk in je beleid, beslissingen of uitleg. Zo weet iedereen waarom de zaken lopen zoals ze lopen. En, heb een open houding, wees toegankelijk en straal plezier uit in wat je doet. Een positieve en zichtbare coördinator staat midden in de vereniging, is sneller op de hoogte van knelpunten en ontvangt meer waardering voor zijn werk.

Houd het leuk!

De rol van coördinator is uitdagend maar biedt ook mooie uitdagingen om op persoonlijk vlak stappen te maken. Het levert je dus ook ontzettend veel op. Persoonlijke ontwikkeling, waardering, een groot netwerk en de kans om een wezenlijke bijdrage te leveren aan het voetbal in Nederland. Houd dat in het achterhoofd; houd het leuk en blijf voor humor zorgen!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen