Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Met Oranje als voorbeeld staat ook VSV Vreeswijk op tegen racisme

Francis Grondhuis
KNVB Media
24 november 2019, 9:30

De JO16-teams van VSV Vreeswijk en HSV De Zuidvogels ageren gebroederlijk tegen racisme. - Foto: KNVB Media

De spelers van het Nederlands elftal zetten als eerste de toon, het betaald voetbal volgde, net als de topamateurs. Maar ook in de lagere regionen van het amateurvoetbal sloten clubs zich dit weekend op eigen initiatief aan bij de actie tegen racisme. Zoals zondagderdeklasser VSV Vreeswijk uit Nieuwegein. "We hebben natuurlijk niet zo'n grote impact als Ajax, Feyenoord of FC Utrecht, maar op deze manier nemen we ook als amateurclub onze verantwoordelijkheid."

Als vereniging willen we het goede voorbeeld geven. Naar onze eigen leden, ouders en supporters langs de lijn.

Zaterdagmidddag 13.00 uur, Sportpark Zandveld. JO16-1 neemt het op tegen HSV De Zuidvogels, toevallig ook een van de amateurclubs die publiekelijk heeft aangegeven op te staan tegen racisme. Voordat de scheidsrechter voor het beginsignaal fluit, verzamelen alle spelers zich in de middencirkel. Ze gaan - om en om - in een halve kring staan en steken hun armen naar voren. Net als de foto die de internationals van Oranje afgelopen dinsdag via social media verspreidde met de boodschap Enough is enough #StopRacism.

Saamhorigheid

Michel van den Hoven, voorzitter VSV Vreeswijk.

Het bestuur van Vreeswijk was er snel uit. Het verzoek om mee te doen kwam via de jeugdcommissie al snel in de groepsapp van het bestuur terecht. "Binnen vijf minuten had iedereen positief gereageerd. Gaan we doen!", vertelt voorzitter Michel van den Hoven. "Daarna was het de vraag: hoe gaan we dit invullen?".

Vreeswijk koos voor een andere variant dan het betaald voetbal dat dit weekend in de eerste minuut de benen stil hield. Van den Hoven: "Dan zouden we als 22 eenlingen op het veld staan, zonder saamhorigheid. Wij vonden het een beter idee om de kringfoto van Oranje als inspiratie te gebruiken." Zo begint Vreeswijk met de onderbouwteams namelijk elk weekend aan de wedstrijd. Vooraf even met beide teams samenkomen in de middencirkel, luisteren naar het praatje van de scheidsrechter en vervolgens geven de blauw-witten de tegenstanders een handje.

De actie van de JO16-teams wordt op deze zaterdagmiddag door het handjevol toeschouwers - ouders en vrienden - op het hoofdveld van Vreeswijk beloond met een welgemeend applaus. "We bereiken misschien niet zo heel veel mensen als de profclubs in de stadions en via de media, maar we maken zo wel een goed statement naar onze leden", stelt Van den Hoven. "Zoals iedereen zegt: dit is een maatschappelijk probleem. Als vereniging willen we het goede voorbeeld geven. Naar onze eigen leden, ouders en supporters langs de lijn. Duidelijk maken dat we fel tegen dat soort praktijken zijn."

Ook de jongste jeugdteams van het Utrechtse Elinkwijk en Nieuwegeinse Vreeswijk zochten dit weekend de verbroedering. — Foto: VSV Vreeswijk

Allerlei nationaliteiten

Mocht er ergens sprake zijn van racisme, dan gaan we daar meteen mee aan de slag, want dat tolereren we niet."

Ook al heeft Van den Hoven in zijn voorbije vijf bestuursjaren en de veertig jaar dat hij lid is van de vereniging nooit buitensporige racistische incidenten meegemaakt. "Nederland verhardt en er is minder tolerantie op bepaalde vlakken, maar hier bij de club hebben we nooit zo'n probleem gehad als wat we afgelopen weekend bij die jongen van Excelsior zagen. Nieuwegein is een diverse stad en bij Vreeswijk hebben we leden met allerlei verschillende achtergronden. Mocht er ergens sprake zijn van racisme, dan gaan we daar meteen mee aan de slag, want dat tolereren we niet."

Specifiek beleid om racisme tegen te gaan, heeft de club (nog) niet. Wel maakt de club via de website duidelijk waar het voor staat. Zo valt onder meer te lezen: Voetbal ontspant, verbroedert en leert samenwerken, relativeren en accepteren. VSV Vreeswijk is een smeltkroes van verschillende bevolkingslagen en culturen uit de Nieuwegeinse samenleving. De vereniging is er voor jong en oud en stoelt op peilers als respect, plezier, samenhang en trots. "Dinsdag hebben we bestuursvergadering, een mooie gelegenheid om het aan te kaarten", zegt voorzitter Van den Hoven. "Zeeburgia gaf deze week al aan dat we meer zouden moeten doen dan alleen één minuut niet voetballen en een vervolg aan deze actie geven. Wat? Dat is lastig."

Ook voor de wedstrijden even de handen schudden.

Naar eer en geweten

Vreeswijk, dat zo'n 650 leden telt en tegenwoordig vooral bekend staat als de vereniging waar OranjeLeeuwin Sari van Veenendaal haar keepersleven begon, probeert vooral de directe aanpak te hanteren. Elkaar aanspreken als er iets voorvalt. "We handelen naar eer en geweten. Als er iets speelt, pakken we het direct op en spreken de persoon op zijn of haar gedrag aan", aldus Van den Hoven.

"We zijn van oudsher een dorpsclub die volledig draait op vrijwilligers. We moeten het met z'n allen samen doen. Hetzelfde geldt voor deze actie tegen racisme. Als VSV Vreeswijk zijnde hebben we natuurlijk niet zo'n grote impact als Ajax, Feyenoord of FC Utrecht, maar op deze manier nemen we ook als amateurclub onze verantwoordelijkheid. De actie wordt breder gedragen dan alleen in de grote stadions."

Hartverwarmende (re)acties Hartverwarmende (re)acties De KNVB wil voetbal dat mensen verbindt want voetbal is van iedereen. Daarom zijn we al enige tijd volop bezig met het thema discriminatie & racisme.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen