Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Organisatie gloednieuwe USL Super League brengt bezoek aan Zeist

KNVB Media
KNVB Media
2 juni 2023, 14:00

Secretaris-generaal Gijs de Jong ontvangt een sjaal van de USL Super League. - Foto: KNVB Media

Een delegatie van de United Soccer League (USL) voor vrouwen bracht vandaag een bezoek aan de KNVB Campus. In Zeist kwamen zij vertellen over de nieuwe USL Super League, een nieuw te vormen Amerikaanse competitie op het hoogste niveau. Bovendien werden er vruchtbare gesprekken gevoerd over het mondiale vrouwenvoetbal.

Een dag voor de UEFA Women's Champions League-finale in Eindhoven kwamen organisatoren van de nieuwe USL Super League, vertegenwoordigers van zowel Nederlandse als Amerikaanse profclubs, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de KNVB samen om ideeën over het vrouwenvoetbal uit te wisselen. 

De dag werd geopend met een presentatie van secretaris-generaal Gijs de Jong over de identiteit van de KNVB, waarna Eefje Janus uitleg gaf over de achtergrond en ontwikkeling van onze eigen Azeron Vrouwen Eredivisie. Daarna was het de beurt aan de overzeese gasten die een nieuwe Amerikaanse competitie mochten introduceren: de USL Super League. Ten slotte werden de Amerikanen nog rondgeleid op de KNVB Campus. 

De dag werd afgesloten met een rondleiding op de KNVB Campus.

USL Super League 

De USL Super League is een competitie voor vrouwen die, in tegenstelling tot de National Women's Soccer League (NWSL), gelijkloopt met de Europese kalender.

Het doel van de nieuwe competitie is om meer vrouwen de kans te geven op het hoogste niveau te kunnen spelen. De Verenigde Staten kent momenteel namelijk 101 profclubs voor mannen en slechts 12 voor vrouwen. 

De USL Super League gaat in september 2024 voor het eerst van start met twaalf teams uit onder andere Washington, Phoenix en Charlotte. De competitie gaat zich focussen op de doorstroom van spelers, scheidsrechters en coaches van de jeugd naar de profs.

Morgen rondt de Amerikaanse delegatie zijn bezoek aan Nederland af met een UEFA-event in Eindhoven en de finale van de UEFA Women's Champions League tussen FC Barcelona en VfL Wolfsburg in het Philips Stadion. 

Visie vrouwenvoetbal

Steeds meer vrouwen zijn actief binnen het voetbal, op het veld en daarbuiten. De KNVB en ING zien veel mogelijkheden in deze ontwikkeling en daarmee de ontwikkeling van het totale voetbal. KNVB & ING willen de komende jaren nog meer en beter passende plekken voor vrouwen creëren en alles op alles zetten om vrouwen ook te binden aan andere voetbalrollen, bijvoorbeeld als bestuurder, trainer en (assistent-)scheidsrechter.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen