Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB vernieuwt talenten-programma meidenvoetbal

KNVB Media
KNVB Media
8 januari 2018, 21:00

In de nieuwe opzet worden in samenwerking tussen de KNVB en clubs uit de Eredivisie Vrouwen nieuwe talententeams opgezet in Nederland. - Foto: KNVB Media

De KNVB gaat intensiever samenwerken met de clubs uit de Eredivisie Vrouwen om de doorstroming van talenten in het vrouwenvoetbal te verbeteren. Het talententeam van het Centrum Topsport & Onderwijs (CTO) in Amsterdam stopt na het seizoen 2017/'18.

In het zuiden vinden met verschillende partijen, waaronder het CTO Zuid, gesprekken plaats om een nieuw talententeam op te zetten. Daarbij is het streven in de toekomst een BVO aan te laten sluiten.

Talententeams BVO's

Kirsten van de Ven, manager vrouwenvoetbal KNVB: "Toen ik een meisje was met ambitie om profvoetballer te worden, waren de mogelijkheden om verder te komen in het vrouwenvoetbal nihil."

Het veranderende landschap van het vrouwenvoetbal noopt de KNVB tot het aanbrengen van vernieuwingen. Nu steeds meer meiden gaan voetballen en het algehele niveau omhoog gaat, wil de bond in samenwerking met de Eredivisie Vrouwen inzetten op meer mogelijkheden voor talentvolle meiden. Belangrijkste insteek is het opleiden van meiden in de talententeams van BVO’s in hun eigen regio, waar de KNVB met financiële middelen en expertise de clubs gaat ondersteunen.

Kirsten van de Ven, manager vrouwenvoetbal KNVB: "Toen ik een meisje was met ambitie om profvoetballer te worden, waren de mogelijkheden om verder te komen in het vrouwenvoetbal nihil. Profclubs hadden geen vrouwenelftallen. Nog altijd kunnen de mogelijkheden voor meiden van vijftien jaar flink verbeterd worden."

"In het nieuwe landschap stimuleren we meiden in hun eerste voetbaljaren zoveel mogelijk met en tussen jongens te voetballen, in combinatie met activiteiten voor Jeugdplan Nederland en eventueel een jeugdopleiding van Eredivisieclubs. Uiteindelijk moeten talentvolle meiden, naarmate ze ouder worden, de kans krijgen om via de jeugdteams van Eredivisieclubs door te groeien naar het hoogste haalbare niveau."

Nationale jeugdprogramma's

In de nieuwe opzet worden in samenwerking tussen de KNVB en clubs uit de Eredivisie Vrouwen nieuwe talententeams opgezet in Nederland. Onderzocht wordt of in het zuiden van het land een talententeam opgezet kan worden, bij afwezigheid van een jeugdopleiding van een BVO die voor de juiste geografische spreiding kan zorgen.

De KNVB wil tevens de nationale jeugdprogramma’s intensiveren, om de grootste talenten in Nederland met elkaar te laten voetballen. Samen met de clubs wil de KNVB een blijvend sterke Eredivisie Vrouwen creëren en een sterk Nederlands vrouwenelftal.

Meiden en vrouwen Meiden en vrouwen Lees meer over de mogelijkheden en competities in het meiden- en vrouwenvoetbal.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen