Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Meer daders wanordelijkheden in stadions bestraft

KNVB Media
KNVB Media
12 oktober 2022, 15:00

Foto: KNVB Media

In het seizoen 2021/’22 waren er meer wanordelijkheden in de voetbalstadions en de daders kwamen hier niet mee weg. Zo zijn er ruim 1.250 landelijke stadionverboden uitgedeeld, het dubbele van wat het afgelopen decennium gangbaar was per seizoen. Afgezet tegen de ruim 5 miljoen bezoekers van het betaald voetbal, gaat het nog steeds om een kleine groep ‘rotte appels’. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor die de KNVB deze woensdag publiceert.

Het seizoen 2021/’22 telde in totaal 795 wedstrijden. Vanwege ongeregeldheden zijn 39 wedstrijden stilgelegd, twee wedstrijden werden later aangevangen en twee wedstrijden zijn definitief gestaakt. De onafhankelijke aanklager betaald voetbal heeft na afloop van 148 wedstrijden een (voor)onderzoek ingesteld naar wanordelijkheden, zo’n honderd meer dan in de afgelopen seizoenen. In de meeste gevallen heeft dit tot boetes geleid. Aan vijf clubs is een straf opgelegd waarbij een vak in het stadion leeg moest blijven.

De Nederlandse mogelijkheid tot het opleggen van civielrechtelijke stadionverboden is uniek in Europa. De termijn van een landelijk stadionverbod en eventueel bijbehorende geldboete worden bepaald op basis van de Richtlijn termijn stadionverbod van de KNVB. De hierboven genoemde stijging naar ruim 1.250 stadionverboden is vooral veroorzaakt doordat er vaker (zwaar) vuurwerk werd afgestoken en gegooid (= 18/60 maanden stadionverbod) en doordat er vaker bekers met vloeistoffen en voorwerpen werden gegooid (= maximaal 36 maanden stadionverbod). Het laatste heeft het vuurwerk zelfs ingehaald als meest voorkomend bestraft wangedrag. Ook het aantal veldbetredingen (= 60 maanden stadionverbod) was opvallend hoog: 105. Deze gedragingen zijn allemaal onwenselijk en/of onveilig voor de spelers, officials en het publiek.

Levenslang

De clubs bleken steeds beter in staat om de daders op te sporen en bij de KNVB aan te melden voor een landelijk stadionverbod. Dit is in totaal 784 keer gebeurd, de overige 474 kwamen via het OM/politie binnen. In het verleden lag deze verhouding nog andersom. Daarbij kunnen clubs sinds maart van dit jaar ondersteuning krijgen van een door de KNVB gecoördineerde taskforce, bestaande uit specialisten die met beeldmateriaal daders kunnen opsporen. Dit heeft tot nu toe 104 stadionverboden opgeleverd. Naar aanleiding van het toegenomen aantal incidenten, zijn er nog meer nieuwe maatregelen ingevoerd. Zo zijn de licentie-eisen voor de clubs op dit gebied aangescherpt, bestaat er juridische ondersteuning om de schade te verhalen op de daders en wordt personen die voor de derde keer een landelijk stadionverbod van 12 maanden of langer krijgen een levenslang stadionverbod opgelegd.

“Het aantal incidenten is helaas gestegen, maar het is ook duidelijk dat de daders hier niet mee wegkomen. Met alle betrokken partijen zijn we steeds beter in staat om hen op te sporen en voor langere tijd uit de stadions te weren. Dit zijn geen supporters want ze duperen hun eigen club en de echte supporters. Het voetbal is beter af zonder hen. Van het voetbal geniet je samen en hierbij is geen plaats voor personen die het voor anderen willen verpesten”, aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal KNVB.

Veiligheidsmonitor Veiligheidsmonitor Lees hier de veiligheidsmonitor

Infographic Infographic Bekijk de infographic over de aanpak van ongeregeldheden rondom voetbalwedstrijden in het betaald voetbal.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen