Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Lang gekoesterde wens in vervulling met opleiding voor veiligheidscoördinatoren

KNVB Media
KNVB Media
9 september 2019, 14:30

In Zeist werd dinsdag de eerste opleiding voor Veiligheidscoördinatoren afgetrapt. - Foto: KNVB Media

Vertegenwoordigers van het ministerie van Justitie en Veiligheid, de gemeente, politie en de 34 betaald voetbalorganisaties kwamen vorige week dinsdag en woensdag bijeen in het Trainingscentrum op de KNVB Campus voor de nieuwe opleiding voor veiligheidscoördinatoren, die dit jaar voor het eerst gegeven wordt. De deelnemers zijn enthousiast. “We kunnen heel veel van elkaar leren.”

Met deze opleiding hopen we bij te dragen aan een wedstrijdorganisatie die toegankelijk, gastvrij en veilig is

Met de start van een nieuwe opleiding ging deze week een langgekoesterde wens van de KNVB in vervulling. “Veiligheid wordt een steeds groter thema in onze samenleving”, weet Matthijs Wiersma, een van de initiators van de nieuwe opleiding. “Met deze opleiding hopen we bij te dragen aan een wedstrijdorganisatie die toegankelijk, gastvrij en veilig is.”

“In navolging van landen als Engeland en Duitsland geven we met het aanbieden van deze opleiding invulling aan een van de doelstellingen van de Raad van Europa op het gebied van safety, security & service in het voetbal", aldus Wiersma. "De opleiding bestaat uit verschillende modules waarbij onderwerpen zoals ketensamenwerking, crowd management, infrastructurele en organisatorische veiligheidszaken, risico-inventarisatie en crisiswerking aan bod komen.”

Samenwerking met Hogeschool Utrecht

De opleiding wordt aangeboden in samenwerking met het Instituut voor Veiligheid van de Hogeschool Utrecht en is mede tot stand gekomen door bijdrages uit het Project Stimuleringsfonds en van de FIFA, waardoor het de komende twee jaar kosteloos kan worden aangeboden aan de BVO’s. De KNVB is erg blij met de samenwerking met de hbo-instelling, aldus Wiersma. “De Hogeschool Utrecht heeft de kennis en ervaring om goede lesmodules aan te bieden en neemt daarnaast de toetsing voor haar rekening.”  

De opleiding wordt aangeboden in samenwerking met het Instituut voor Veiligheid van de Hogeschool Utrecht.

Jan Eric Leenes sluit zich daarbij aan. De docent integrale veiligheidskunde van de Hogeschool Utrecht stond dinsdagmiddag voor de eerste helft van de in totaal zestig deelnemers. “Er zit een enorme overlap tussen de vraagstukken waarmee deze veiligheidscoördinatoren in de praktijk te maken krijgen en de dingen die wij in onze opleiding terugzien. Het is heel leuk om die overeenkomsten te zien, ook tussen de deelnemers. Maar er zijn zeker ook verschillen.”

Verschil in ervaring

Die verschillen zitten hem onder andere in de ervaring van de deelnemers. Brengt de één een sloot aan ervaring mee, zoals bijvoorbeeld Diederik Meijntjes, manager stadion en veiligheidszaken van FC Utrecht, de ander is pas deze week begonnen. Toch is Meijntjes erg enthousiast over zijn eerste indrukken van de opleiding. “De onderwerpen zijn goed en de gastdocenten uitdagend”, vindt hij.

Wat mij erg aanspreekt is dat je elkaars concurrenten bent op het veld, maar dat dat daarbuiten helemaal niet opgaat

Dat hij al sinds 1993 in het vak zit en sommige anderen pas een paar dagen stoort hem niet. Integendeel zelfs. “De samenstelling van de groep spreekt me erg aan. Ik werk dan al wel heel wat jaar in dit werkveld, maar ik heb nog nooit een opleiding gedaan met betrekking tot voetbal & veiligheid. En op dat gebied wordt er steeds meer van je gevraagd. Wat mij erg aanspreekt is dat je elkaars concurrenten bent op het veld, maar dat dat daarbuiten helemaal niet opgaat. Dat was al meteen duidelijk in de eerste dagdelen van deze opleiding.”

Bepaald basisniveau

Het klinkt Wiersma als muziek in de oren. “Dat is precies wat we willen bereiken”, vertelt hij. “Mensen zoals Diederik beschikken over heel veel praktijkervaring. Het is waardevol als zij daar iets over willen delen. Nu is het nog een combinatie van mensen met en zonder ervaring, maar uiteindelijk moet het een opleiding worden voor mensen die nieuw zijn in het werkveld, zodat die allemaal op een bepaald basisniveau starten en dezelfde uitgangspunten hebben.”

Het is de bedoeling dat de deelnemers aan deze eerste opleiding hun ervaring delen met de Hogeschool Utrecht en de KNVB zodat de opleiding in de komende jaren verder verbeterd kan worden.

Het is dan ook de bedoeling dat de deelnemers aan deze eerste opleiding hun ervaring delen met de Hogeschool Utrecht en de KNVB zodat de opleiding in de komende jaren verder verbeterd kan worden. “Dit is een opleiding voor én van veiligheidscoördinatoren”, stelt Leenes. “Wij hebben voor de bouwstenen gezorgd, maar de deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud.”

Open voor suggesties

Wij hebben voor de bouwstenen gezorgd, maar de deelnemers zijn zelf verantwoordelijk voor de inhoud

“Daarmee ben ik de eerste dag ook begonnen”, bevestigt Wiersma. “Dat we honderd procent open staan voor suggesties. Sterker nog, als een van de deelnemers van dit jaar volgend jaar in de opleiding een bijdrage zouden willen leveren als docent, zou ik dat alleen maar heel erg toejuichen.”


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen