Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB onderzoekt veiligheid toeschouwers in stadions

KNVB Media
KNVB Media
24 juni 2015, 7:54

Foto:

De KNVB is onlangs met een extern bureau een veiligheidsanalyse gestart met betrekking tot de veiligheid van de bezoekers in de stadions. Een ontwikkeling in stadions is immers dat er steeds meer toeschouwers staan op zittribunes en op de gangpaden eromheen.

Dat is onveilig, omdat er dan onvoldoende ruimte is in het geval van spoedeisende hulp of noodgevallen. Vandaar dat de KNVB onderzoek doet naar de herinrichting van bestaande zittribunes en de fysieke inrichting van de huidige staantribunes. Het verbeteren van de veiligheid voor toeschouwers staat hierbij voorop, niet de uitbreiding of beperking van staantribunes.

Het onderzoek naar de veiligheid in stadions loopt inmiddels nog. De KNVB zal de resultaten beoordelen en met de clubs in contact treden over het onderzoek. Dit is een zorgvuldig proces, en op korte termijn zullen er dan ook geen veranderingen in de regelgeving van staantribunes plaatsvinden. Waar het de voetbalbond om gaat is dat iedereen op een veilige en publieksvriendelijke wijze naar een stadion kan gaan en maximaal van de wedstrijd kan genieten.

Staantribunes

De KNVB heeft geen specifieke voorkeur voor (meer) zit- of staantribunes in een stadion. Waar het de voetbalbond om draait, is dat iedereen op een veilige en plezierige in het stadion naar een wedstrijd kan kijken. Dit betekent dat clubs en toeschouwers zich houden aan de voorgeschreven veiligheidsvoorwaarden die gelden bij een staan- of zittribune. Omdat bij staantribunes meer mensen dicht op elkaar staan, vraagt dat extra veiligheidsmaatregelen.

Vandaar dat een club die van een gedeelte van het stadion een staantribune wilt maken, moet voldoen aan een plan van aanpak. Onderdeel van dit plan is onder andere een beschrijving hoe het vak eruit ziet, hoeveel mensen er in het vak kunnen, de fouillering, het aantal in- en uitgangen en hoe er wordt gehandeld in het geval van noodgevallen. Dit voorstel moet worden goedgekeurd door gemeente, politie en brandweer en KNVB.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen