Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Ook KNVB doet aangifte tegen fakkelgooiers

KNVB Media
KNVB Media
8 augustus 2018, 15:55

Tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal werden er brandende fakkels op het veld gegooid. - Foto: KNVB Media

In navolging van Feyenoord heeft ook de KNVB bij de politie aangifte gedaan tegen personen die afgelopen zaterdag tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal brandende fakkels op het veld hebben gegooid.

In de eerste minuut van PSV - Feyenoord moest de wedstrijd worden onderbroken vanwege vuurwerk op het veld. "Het gebruik van vuurwerk op dichtbevolkte tribunes ziet er weliswaar sfeervol uit, maar kan tot levensgevaarlijke situaties leiden en serieus letsel tot gevolg hebben", zegt Jan Bluyssen, manager competitiezaken betaald voetbal bij de KNVB. "Om nog maar niet te spreken over wat er kan gebeuren als vuurwerk richting spelers wordt gegooid. De KNVB en de clubs zijn het erover eens dat we ons samen moeten inspannen om het gebruik van vuurwerk rondom wedstrijden en trainingen te stoppen."

Het gebruik van vuurwerk ziet er weliswaar sfeervol uit, maar kan tot levensgevaarlijke situaties leiden en serieus letsel tot gevolg hebben

In juni van dit jaar hebben de BVO’s op de Algemene Vergadering Betaald Voetbal (AVBV) het vuurwerkprobleem besproken en zijn tot afspraken gekomen om het gebruik van vuurwerk rondom het voetbal aan te pakken. Vastgelegd is onder meer om geen vuurwerk meer toe te staan bij trainingen of andere evenementen en in gesprek te gaan over alternatieven. Belangrijk actiepunt is het strafrechtelijk aanpakken van de daders en waar mogelijk ze uit stadions te weren en de schade op ze te verhalen.

Signaal afgeven

Bluyssen: "Door als organisator van de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal aangifte te doen, willen wij tevens een signaal afgeven naar de clubs. Als zij tijdens de competitie in hun stadion geconfronteerd worden met het afsteken van vuurwerk, hopen we dat zij ook aangifte doen bij de politie. Adequate en consequente handhaving is van groot belang om de associatie tussen voetbal en vuurwerk te verbreken en op dat gebied voor iedereen de veiligheid te waarborgen."

In 2014 deed de KNVB al aangifte bij de politie na de KNVB Bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle waar vuurwerk op het veld werd gegooid. Op basis daarvan werden 36 daders opgespoord en strafrechtelijk vervolgd. Deze personen zijn op twee na veroordeeld en kregen onder meer een landelijk stadionverbod voor de duur van 36 maanden opgelegd.

Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen