Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

UEFA-rapport: veiligheid en vuurwerk gaan niet samen

KNVB Media
KNVB Media
5 april 2018, 14:54

De uitkomsten van het onderzoek werden gepresenteerd op het zogeheten ‘Pyrotechnische Congres’ van de UEFA. - Foto: KNVB Media

Het afsteken van vuurwerk in voetbalstadions is zo gevaarlijk, dat we ermee moeten stoppen. Hoe vervelend dat ook is voor sommige voetbalfans met een voorliefde voor fakkels.

De UEFA heeft samen met Football Supporters Europe onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren naar de risico’s van het afsteken van vuurwerk op de tribune. De conclusie laat geen ruimte voor discussie: veilig gebruik van vuurwerk in een relatief kleine ruimte met veel mensen is simpelweg niet mogelijk. Dat betekent dat fakkels, fonteinen en ander vreugdevuur uit het stadion geweerd moeten worden. Veiligheid voor alles.

Niet verantwoord

Je zal er maar staan met je kinderen

Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB: “Het gaat echt maar om één ding: veiligheid. Ik hoop dat de mensen dat begrijpen. Het afsteken van vuurwerk op de tribune, in een vak vol mensen, is gewoon te gevaarlijk. Die risico’s zijn niet meer te verantwoorden. Je zal er maar staan met je kinderen. We hopen dat fans dat ook zien. De boodschap van dit rapport is duidelijk.”

In het onderzoek wordt hoofdzakelijk gewezen op de gevaren van het ongecontroleerd afsteken van vuurwerk vanaf de tribunes. Daar zijn de risico’s op letsel enorm. Een georganiseerde vuurwerkshow vanaf het veld zou onder voorwaarden wel kunnen.

Congres

De uitkomsten van het onderzoek werden gepresenteerd op het zogeheten ‘Pyrotechnische Congres’ van de UEFA, dat de afgelopen twee dagen plaatsvond op de KNVB Campus. Het gros van de Nederlandse betaaldvoetbalclubs was aanwezig, naast een aantal buitenlandse specialisten.

Ze kregen de uitkomsten en bevindingen gepresenteerd door Tom Smith, die het onderzoek coördineerde. Daarin werkte hij samen met internationale en onafhankelijke experts. De conclusies zijn helder: er bestaat een groot risico op brandwonden en andere – ernstige – verwondingen, zoals het inademen van giftige rook. Niet alleen bij de fans zelf, maar ook bij stewards als ze proberen het vuurwerk op te ruimen.

De UEFA wil er samen met nationale bonden voor zorgen dat de veiligheid in de stadions wordt vergroot.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen