Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal: 'Mouwen opstropen nu'

KNVB Media
KNVB Media
1 juni 2017, 16:53

De KNVB Bekerfinale was dit jaar weer een voorbeeld van een prachtig supportersfeest. - Foto: KNVB Media

Toegankelijke wedstrijden, open stadions, veilige omstandigheden en een fijne ambiance. Dat is het streven voor het betaald voetbal in Nederland. En tevens het centrale onderwerp van het congres Toegankelijk, Gastvrij en Veilig voetbal op de KNVB Campus, waar dinsdag 150 professionals van allerlei (overheids-)instanties bijeen kwamen.

Zo'n 150 professionals bijeen op de KNVB Campus.

Agenten van voetbaleenheden, veiligheidscoördinatoren van clubs, beleidsmedewerkers van gemeenten en het ministerie van Veiligheid en Justitie, officieren van justitie, vertegenwoordigers van supportersverenigingen en natuurlijk de KNVB zelf bogen zich tijdens het congres over thema's als vuurwerk in stadions en het weren van relschoppers.

Deze werkconferentie was het vervolg op het eerste congres dat in mei 2016 plaatsvond in het GelreDome in Arnhem. Zowel vorig jaar als nu ging het over Voetbal 2020, een samenwerkend project van gemeenten, Openbaar Ministerie, politie, Veiligheid en Justitie, KNVB, voetbalclubs en supporters om te komen tot toegankelijk, gastvrij en veilig voetbal in 2020. 

Aan de slag

Gijs de Jong.

"Vandaag gaan de mouwen omhoog”, betoogde operationeel directeur Gijs de Jong. "In tegenstelling tot het eerste congres, waar veel te luisteren was, gaan we nu aan de slag." Dat gebeurde via diverse workshops waarin werd gezocht naar antwoorden op verschillende vragen:

  • Hoe pak je de diverse overlastgevers aan?
  • Hoe ontmoedigen we het gebruik van illegaal vuurwerk?
  • Welke informatie is nodig om tot een toegankelijk en veilig voetbal te komen?

Met als doel nieuw, aanvullend voetbalveiligheidsbeleid te ontwikkelen om crimineel gedrag, overlast en onveiligheid rond het Nederlandse betaald voetbal effectiever te bestrijden.

Veiligheid Veiligheid We willen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat met elkaar genieten de standaard blijft en wangedrag de uitzondering

Supporter Liaison Officer

Handboek voor de SLO

Tijdens het congres werd ook het Handboek voor de Nederlandse SLO gepresenteerd. Dit boekwerk is samengesteld door ervaren SLO's (Supporter Liaison Officer, de internationale naam voor supporterscoördinator) van zeven Nederlandse betaald voetbalclubs, te weten ADO Den Haag, FC Emmen, Feyenoord, sc Heerenveen, NAC Breda, PEC Zwolle en FC Utrecht. Het project is gefinancierd en gefaciliteerd door de KNVB.

Een SLO die weet wat er bij de achterban leeft, is onmisbaar bij het toegankelijker, gastvrijer en veiliger maken van het voetbal.

De SLO's vertellen in het handboek wat hun functie inhoudt, hoe zij in de praktijk te werk gaan, welke uitdagingen zij ondervinden en hoe zij praktische oplossingen bedenken. "Een boek geschreven door voetbalfans", aldus Gijs de Jong, operationeel directeur van de KNVB. 

"Zonder SLO’s is het onmogelijk onze ambitie 'Voetbal 2020’ te bereiken. Dit handboek levert een belangrijke stap voorwaarts. Een SLO die weet wat er bij de achterban leeft, is onmisbaar bij het toegankelijker, gastvrijer en veiliger maken van het voetbal. Alle partijen zullen moeten samenwerken en daarbij betrokkenheid, initiatief en lef moeten tonen. Juist daarom zijn we bij de KNVB heel blij met dit handboek. Een aantal ervaren SLO’s nam hiervoor namelijk zelf het initiatief. Beter kun je het niet hebben."

Handboek Handboek Het Handboek voor de Nederlandse SLO.


Voetballen bij een club

De KNVB is er voor voetballers op het veld, in de zaal en op straat. Voor pupillen, profs en 65-plussers. Voor jongens en voor meisjes.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen