Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Tweede Kamer neemt wijziging Voetbalwet aan

KNVB Media
KNVB Media
4 februari 2015, 15:35

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een aanscherping op de Wet MBVEO (Voetbalwet) - Foto: KNVB Media

De Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een aanscherping op de Wet MBVEO (Voetbalwet). De aanscherping is met ruime meerderheid aangenomen. Er was alleen een tegenstem van de Partij voor de Dieren. De KNVB juicht de aanpassing toe. Hiermee wordt het makkelijker de wet op de juiste manier toe te passen.

Elke verbetering die de pakkans verhoogt, wordt door de bond verwelkomd. Zeker omdat deze aanpassingen straks de mogelijkheden vergroten om meer ruimte te bieden voor de echte voetbalfans: 'Voetbal om van te houden, voor iedereen'.

Belangrijkste wijzigingen

Door de aanpassing van de Voetbalwet wordt nu ook de digitale meldplicht mogelijk gemaakt. De KNVB heeft vooruitlopend hierop een pilot uitgevoerd met G4S samen. We zijn optimistisch over de resultaten van de pilot, en hebben deze inmiddels overgedragen aan het ministerie. We hopen dat de minister hier snel en voortvarend mee aan de slag gaat, zodat deze innovatie daadwerkelijk kan leiden tot efficiëntere meldplicht en minder politie-inzet.

Daarnaast krijgen burgemeesters meer mogelijkheden om maatregelen (denk aan meldplicht of een gebiedsverbod) in te zetten tegen hooligans die voor het eerst over de schreef gaan (first offenders). Dat mag alleen als zij zich schuldig maken aan ‘ernstige verstoring van de openbare orde’, in dat geval is de voorwaarde van 'herhaaldelijkheid' niet langer noodzakelijk voor een burgemeester om een sanctie op te kunnen leggen.

Burgemeestersbevelen mogen straks ook worden opgelegd in een andere gemeente (voor bijvoorbeeld uitwedstrijden), als collega’s in die gemeentes daarom vragen.

Een andere belangrijke wijziging is de niet aaneengesloten uitvoering van een maatregel. In plaats van bijvoorbeeld negentig dagen aaneengesloten (waardoor misschien maar een paar voetbalwedstrijden worden gemist), kan de maatregel verspreid worden over negentig verschillende dagen.

De KNVB hoopt op een spoedige behandeling in de Eerste Kamer, zodat de aanscherping in werking kan treden.

Bekijk hier het overzicht van de wijzigingen en de ingediende amendementen en moties tijdens het debat


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen