Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Sociale klimaat sportvelden is verbeterd, aandacht blijft nodig

KNVB Media
KNVB Media
21 november 2016, 19:00

Het actieplan Naar een Veiliger Sportklimaat ging in 2011 van start en loopt eind van dit jaar af. - Foto: KNVB Media

Het aantal gerapporteerde excessen in de Nederlandse sport is de afgelopen jaren gedaald, de bewustwording voor sportiviteit en respect onder sportbestuurders is gegroeid en sporters lijken zich veiliger te voelen. Dat meldt het Mulier Instituut, dat in opdracht van het Ministerie van VWS onderzoek heeft gedaan naar de effecten van het actieplan Naar een Veiliger Sportklimaat (VSK) in de afgelopen vijf jaar.

Tegelijkertijd zijn misstanden in de sport van alle tijden en is het noodzakelijk te blijven werken aan sportplezier door het stimuleren van sportiviteit en respect en het voorkomen en aanpakken van ongewenst gedrag. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport heeft besloten het actieplan met twee jaar te verlengen en daarvoor jaarlijks zeven miljoen euro beschikbaar te stellen.

Veel sportbonden aangesloten

Winnen is leuk, maar in sport worden mensen juist ook uitgedaagd om teleurstellingen te verwerken

Het actieplan Naar een Veiliger Sportklimaat ging in 2011 van start en loopt eind van dit jaar af. Onder leiding van NOC*NSF, KNVB en KNHB is met actieve steun van een groot aantal sportbonden en andere organisaties, de georganiseerde sport aan de slag gegaan om het sociale klimaat op en rond de velden te verbeteren. Verenigingsbestuurders, trainers, coaches, arbitrerend kader en ouders van sportende kinderen worden middels het actieplan ondersteund met opleidingen en trainingen om te werken aan een socialer sportklimaat.

Dat heeft geleid tot onder andere de volgende resultaten:

  • 9.926 betrokken verenigingen (+3.180 t.o.v. 2015);
  • Daling van het aantal meldingen excessen in voetbal (485 in 2011/’12 naar 305 in 2015/’16);
  • 64.612 VOG-verklaringen uitgegeven aan vrijwilligers bij sportclubs;
  • 42% van de verenigingen heeft een vertrouwens(contact)persoon;
  • 77% van de clubs kent omgangs-, gedrags- of clubregels;
  • 80% van de clubs besteedt daar ook aandacht aan;
  • 45% van de clubs heeft een protocol voor aanpak zwaar ongewenst gedrag

Veiligheid

De sociale veiligheid op sportclubs ervaren door vrijwilligers scoort gemiddeld ruim een 8. Hoewel een grote groep kaderleden zich in de sport veilig voelt, geven veel kaderleden nog steeds aan dat ze in de afgelopen twaalf maanden geconfronteerd zijn met één of meer vormen van wangedrag. Verbaal geweld komt het vaakst voor (59%).

  • De sociale veiligheid op sportclubs ervaren door vrijwilligers scoort gemiddeld ruim een 8.

Koen Breedveld, directeur van het Mulier Instituut: “Winnen is leuk, maar in sport worden mensen juist ook uitgedaagd om teleurstellingen te verwerken. Dat is niet altijd makkelijk. Niemand wil verliezen.  In sport leren mensen hoe je daarmee om gaat. En leer je verschillen ervaren en accepteren. Juist in een tijd die steeds harder wordt, is dat belangrijk. Het is goed te zien dat daar in de sport meer oog voor is gekomen. Dat bestuurders en coaches daar aandacht aan besteden. De sport kan de wereld niet veranderen, maar iedere verandering moet ergens beginnen. Ik ga ervan uit dat de sport die lijn doorzet en niet meer los laat.”

Magazine

Er is een magazine gemaakt waarin verschillende sleutelfiguren en deskundigen terugblikken op vijf jaar Naar een veiliger sportklimaat. Onder andere bondsvoorzitter Michael van Praag, Marijke Fleuren, voorzitter van de Europese Hockey Federatie en psycholoog Steven Pont komen aan het woord. Als voorzitter van de Sportraad kreeg Michael van Praag maandag het eerste exemplaar uitgereikt.

Magazine Magazine Bekijk hier het online magazine.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen