Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Supporters enthousiast over staan in voetbalstadions

KNVB Media
KNVB Media
15 augustus 2016, 17:52
2:11

sc Heerenveen had vrijdag de primeur met de nieuwe staantribune. - Foto: KNVB Media

Staantribunes zijn weer terug in de Eredivisie. De KNVB is samen met sc Heerenveen, PSV, Ajax en PEC Zwolle een pilot-project gestart om te kijken hoe en of er op een veilige en verantwoorde manier gestaan kan worden in Nederlandse voetbalstadions. Het Abe Lenstra Stadion had vrijdag de primeur en genoot volop van de ‘ouderwetse’ sfeer.

Een langgekoesterde wens van menig supporter is afgelopen weekend in vervulling gegaan. De staantribune is terug in het betaald voetbal. Momenteel zijn er in Nederland al stadions waarin gestaan kan worden, maar de pilot moet ervoor zorgen dat dit straks voor veel meer mensen in grotere vakken mogelijk is. Volgens veel supporters zorgen staantribunes voor een unieke sfeer en een optimale wedstrijdbeleving en horen de staanvakken thuis in het betaald voetbal.

De wens om staantribunes opnieuw in te voeren is bij de KNVB bekend en daarom wordt er nu samen met vier pilot-clubs, hun veiligheids- en supporterscoördinatoren gekeken naar de mogelijkheden. Achter de schermen is er door sc Heerenveen, PSV, Ajax en PEC Zwolle hard gewerkt aan de invulling van de pilot en zijn de nieuwe staanvakken inmiddels gerealiseerd.

Tijdens de pilot wordt er zo veel mogelijk informatie verzameld die mogelijkerwijs kan leiden tot een definitieve herinvoering bij meerdere betaald voetbalclubs. De test loopt het hele seizoen.

Veiligheid en welzijn

Naast sfeerbeleving staat te allen tijde de veiligheid en het welzijn van supporters voorop. Een goede samenwerking tussen de clubs, duidelijke instructies voor stewards en het investeren in onder meer een modern camerasysteem hebben ertoe geleid dat de pilot ‘Veilig staan in voetbalstadion’ van start kon gaan.

“We hebben onze krachten gebundeld. Door expertise van de clubs, adviseurs en goed overleg konden we beginnen. We zijn benieuwd naar de resultaten op langere termijn”, aldus operationeel directeur Gijs de Jong van de KNVB. “Het gaat natuurlijk om de sfeer voor de fans, maar veiligheid is het belangrijkste.”

Primeur Heerenveen

De primeur ging afgelopen vrijdag naar sc Heerenveen, dat in de eerste thuiswedstrijd van het seizoen (FC Utrecht, 2-2) supporters op het nieuwe staanvak mocht toelaten.

Voor de teams van morgen

De KNVB Campus stuurt graag vrijblijvend informatie of een passend voorstel. Vul de gegevens in op onderstaand contactformulier en er wordt zo spoedig mogelijk contact met u opgenomen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen