Portugal in kwartfinale tegen debutant, Kazachstan tegen Oekraïne

UEFA FUTSAL EURO
28 januari 2022, 22:30

Nederland uitgeschakeld op EK in eigen land - Foto: UEFA

UEFA Futsal EURO 2022 Groep A en B eindigden vrijdag op spannende wijze. Portugal en Finland, de debutanten, plaatsten zich voor de kwartfinale van maandag en Kazachstan en Oekraïne voor de andere kwartfinale.

Kazachstan 4-1 Italië

Kazachstan heeft de eerste plaats in Groep B veroverd, terwijl Italië voor de tweede opeenvolgende keer in de groepsfase van Futsal EURO onderuitging en is uitgeschakeld. Een vrije trap van Douglas Junior spleet de Italiaanse verdediging in twee en Birzhan Orazov hierdoor in de zesde minuut de openingstreffer voor Kazachstan binnenschieten. Vervolgens verdubbelde ze de voorsprong toen Edson naar voren snelde en laag voorgaf vanaf links en Azat Valiullin van dichtbij kon binnenschieten.
Italië maakte in de tweede helft via Douglas Nicolodi de aansluittreffer die de bal door de benen van Higuita schoot. Maar Orazov gooide roet in het eten en met nog tien minuten te spelen brak hij uit en kon zo de tweede treffer van de avond op zijn naam zetten. Douglas Junior deed nog een duit in het zakje en scoorde de 4-1 waardoor ze zich bij de laatste acht voegen.

— Foto: Kazachstan winnaar in groep A.

Higuita, aanvoerder van Kazachstan: "Ik denk dat het een mooie en pure zaalvoetbalwedstrijd was voor iedereen, om te zien hoe je moet spelen tegen een Italiaans team dat hun recente mislukkingen maar al te graag wil goedmaken. We groeien als team met elke wedstrijd en dat bleek vandaag maar weer eens. Het was als een finale voor beide teams en we verdienden het om te winnen. We zijn uitgeteld, omdat dit een zeer veeleisende wedstrijd was, maar nu kunnen we rusten. Het was belangrijk om als eerste te eindigen in onze groep om Portugal in de volgende ronde te vermijden. Het is een gigantisch verlies dat we niet op Taynan en Edson kunnen rekenen voor de kwartfinales, dus we zullen ons moeten aanpassen, maar ik weet zeker dat we nog steeds op ons best zullen en kunnen zijn."

Alex Merlim, aanvoerder van Italië: “Ik denk dat de beste manier om deze nederlaag uit te leggen is om te wijzen naar het begin van de tweede helft, waar we zoveel kansen hadden om de 2-2 te maken, maar ze niet afmaakten en toen kregen we de deksel op onze neus. We moeten meedogenlozer zijn voor het doel, want op dit niveau maakt dat het verschil."

Fun fact: Kazachstan heeft bij elk UEFA Futsal EURO eindtoernooi zich voor de achtste finales weten te plaatsen.

Slovenië 1-2 Finland

Debutant Finland hield haar droom in stand en stroomt door naar de laatste acht. Slovenië werd een derde kwartfinale in vier eindtoernooien ontnomen. Een gelijkspel was genoeg geweest voor Slovenië, Alen Fetić was laat in de eerste helft nog het dichtst bij een treffer. Finland wist dat het een overwinning nodig had en drong in het begin van de tweede helft aan. Een schot van Miika Hosio werd van de lijn gehaald.

— Foto: Debutant Finland jaagt droom verder na.

De openingstreffer kwam er in de 33e minuut. Iiuro Vanha schoot op goal, maar het was Juhana Jyrkiäinen die uiteindelijk de bal binnentikte. Terwijl Slovenië op dreef kwam, redde Juha-Matti Savolainen, die voor Antti Koivumäki in het Finse doel was gekomen, knap een doelpoging en scoorde vervolgens in een leeg doel. Fetić, als vliegende keep, scoorde nog voor Servië, maar Finland hield stand.

Tomislav Horvat, coach van Slovenië: “Het is nu heel zwaar. Ik feliciteer Finland met hun kwalificatie en ben daarnaast trots op mijn jongens voor het hele toernooi. We gaan er samen doorheen. Er komen nu nieuwe spelers bij, daar ben ik niet bang voor en de volgende keer zullen we hier zeker zijn en proberen ons te wel te plaatsen voor de knock-out fase."

Mićo Martić, Finland-coach: "Dit is iets belangrijks voor ons. Misschien speelden we geen geweldige wedstrijd, maar we speelden een cruciale wedstrijd. We pasten toe wat we wilden doen, zoals hard verdedigen en hoopten dat het geluk aan onze zijde was! Het gebeurde. We waren redelijk goed bestand tegen de Sloveense powerplays, het was uiteindelijk een perfecte wedstrijd voor ons. Het was te gek, de fans steunden ons echt, het was een speciaal gevoel. Het was een trip die voor Finland begon in 2013: het was goed gepland, we tellen nu echt mee in Europa!"

Fun fact: Finland is de tweede debutant die doorgaat naar de kwartfinales. Georgië had zich in groep D al verzekerd van een plek in de kwartfinale.

Nederland 2-3 Servië

— Foto: Servië wint laatste groepsduel van Nederland.

De gastheren wisten dat zolang Oekraïne niet won, een punt voldoende zou zijn. Nederland kwam vroeg op voorsprong toen Jamal El Ghannouti met een slimme steekbal Jodany Martinus bereikte, die de bal vervolgens door de benen van de oprukkende Nemanja Momčilović binnen prikte. Servië was er echter op gebrand om het toernooi in ieder geval met een punt af te sluiten en Nederland had er een zware dobber aan om hen voor rust van het veld te houden.Al snel na de rust scoorde Yoshua St Juste de 2-0 die zijn schot via Stefan Rakić binnen zag vallen. Slobodan Rajčević, die de eerste twee wedstrijden had gemist, was weer van de partij en trok de stand weer gelijk. Daarna ging het snel, Denis Ramić maakte gelijk en binnen 30 seconden stond Servië met 3-2 voor toen een afgeketst schot van Marko Pršić door Andreja Stojcevski werd binnen gewerkt. Met nog vijf minuten te gaan haalde Rajčević Said Bouzambou neer in het strafschopgebied, maar tot afgrijzen van het uitbundige publiek schoot hij de penalty naast en verdween de hoop van de gastheren.

Immanuel Kuyk, doelman van Nederland: "Op dit moment zijn we erg teleurgesteld. Over een paar dagen, als we terugkijken, kunnen we heel trots zijn op wat we hebben bereikt, wat we hebben laten zien, vooral in Nederland, wat futsal kan zijn met deze sfeer. Voorlopig heb je het gevoel dat we meer hadden kunnen doen, we misten een penalty, scoorden net na de laatste zoemer - jammer. Toen ik naar mijn familie en vrienden ging, en ze daar zag, wilde ik lachen, het was een heel trots gevoel. Ik had gehoopt dat we de kwartfinales zouden halen maar helaas.

Strahinja Petrov, speler van Servië: "Vandaag hebben we laten zien dat we het verdienden om de kwartfinales te bereiken. We hadden een slechte dag tegen Oekraïne, maar ik ben blij omdat we vandaag hebben gewonnen. Het Nederlands team, we speelden twee jaar geleden tegen ze, ze zijn nu niet hetzelfde team, ze zijn veel beter en alle Nederlandse fans kunnen trots zijn. Voor de wedstrijd zeiden we dat we tot het einde moesten vechten.Fact: Het is de vierde keer dat de gastheren er in de groepsfase uitgaan, na België (2014), Hongarije (2010) en Tsjechië (2005).

Oekraïne 0-1 Portugal

Titelverdediger Portugal scoort een perfecte reeks en wint alle groepswedstrijden in Groep A. Oekraïne, dat slechts tien spelers beschikbaar had voor de deze wedstrijd wist het niet lang vol te houden in deze belangrijke wedstrijd.

— Foto: Portugal met 9 punten duidelijke groepswinnaar in groep A.

Het team van Oleksandr Kosenko speelde uitstekend en kwam een aantal keer dichtbij. Ihor Cherniavskyi raakte met een goed schot de paal. Aan de andere kant hield Kyrylo Tsypun zijn ploeg in de wedstrijd met meerdere reddingen, maar werd uiteindelijk vier minuten voor tijd geklopt toen de talentvolle Portugees Zicky Té de bal in het doel schoot.

Portugese doelman André Sousa had nog twee mooie reddingen, maar dat deed er meer niet toe door de uitslag in de andere wedstrijd van groep A tussen Nederland en Servië. Hierdoor plaatste het verliezende Oekraine zich plaatste voor de kwartfinale op basis van doelsaldo.

Jorge Braz, coach van Portugal: “Dit was een uitstekende wedstrijd om ons voor te bereiden op wat komen gaat. We kennen Oekraïne goed en kennen hun kwaliteiten. Ze zijn fysiek erg sterk en hebben het vermogen om het spel te veranderen. We hebben alles gegeven en ik ben erg blij met de manier waarop mijn spelers dat hebben gedaan."

Zicky over de terugkeer van fans: "Elke keer dat ik in het veld stond, hoorde ik de fans mijn naam schreeuwen en me aanmoedigden. Het geeft me nog meer motivatie en ik ben gewoon blij om Portugal te kunnen helpen bij het bereiken van hun doelen. Ik ben blij dat fans genieten van de manier waarop Portugal speelt en niet alleen ik!”

Fun Fact: Oekraïne heeft zich sinds 2010 elk UEFA Futsal eindtoernooi weten te plaatsen voor de kwartfinales.