UEFA Futsal EURO samenvatting dag 5: Portugal foutloos tegen Nederland, Oekraïne scoort erop los tegen Servië

UEFA FUTSAL EURO
23 januari 2022, 20:30

Blijdschap bij Oekraïne na de 6-1 overwinning - Foto: UEFA

Titelverdediger Portugal pakt een overwinning tegen gastland Nederland en staat nu drie punten los in Groep A, terwijl Oekraïne overtuigde en zich revancheerde van speelronde 1 door Servië met ruime cijfers te verslaan.

UEFA Futsal EURO-titelhouder Portugal pakt een voorsprong van drie punten in Groep A dankzij een 4-1 overwinning tegen gastland Nederland in de Amsterdamse Ziggo Dome. Oekraïne heeft zich gerevancheerd na haar openingsverlies tegen Oranje en versloeg Servië met 6-1.

Vrijdag worden de laatste wedstrijden van Groep A gespeeld. Nederland neemt het op tegen Servië in de Ziggo Dome en Portugal en Oekraïne reizen voor hun duel af naar MartiniPlaza in Groningen. Beide wedstrijden worden om 20:30 gespeeld.

Servië 1-6 Oekraïne

Net als in de openingswedstrijd tegen Nederland, sloeg Mykhailo Zvarych vroeg toe voor Oekraïne. Hij scoorde na een pass van Petro Shoturma met buitenkant voet. In tegenstelling tot woensdag bouwde Oekraïne de voorsprong met meedogenloze efficiëntie verder uit en leidde bij rust met een comfortabele 0-4 voorsprong.

— Foto: Ihor Cherniavskyi viert zijn goal met een indrukwekkende salto

Het 2e doelpunt van de wedstrijd was een eigen goal van Kristijan Vasić, na een schot van Yaroslav Lebid. Lebid was vervolgens ook betrokken bij het 3e doelpunt, zijn inzet van links werd afgewerkt met een volley door Danyil Abakshyn. Ihor Cherniavskyi scoorde de vierde goal vlak voor rust met een laag schot en vierde dit met een indrukwekkende salto.

Servië creëerde in de eerste helft de meeste kansen en bleef dat ook doen na rust. Ondanks van het ontbreken van vier spelers bleek Oekraïne echter te sterk voor Servië. Zvarych maakte een stijlvolle pass af waarna Ihor Korsun de bal vanuit zijn eigen strafschopgebied in een onbewaakt Servisch doel schoot om de 6-0 op het scorebord te zetten.

Namens Servië scoorde Dragan Tomić nog de 6-1. Servië blijft zonder een punt, maar is nog steeds in de race voor een plek om door te stromen in het toernooi, maar dan moet het wel met ruime cijfers van Nederland winnen.

Samenvatting Samenvatting Servië - Oekraïne

Mykhailo Zvarych, doelpuntenmaker van Oekraïne: "We hebben ons huiswerk gedaan voor de tegenstander van vandaag. We waren ook erg gemotiveerd om tegen zo'n sterk team als Servië te spelen. We presteerden vandaag als team goed en we voelden de steun van het hele land."

Dejan Majes, Servië-coach: "Het was geen goede wedstrijd voor ons. We begonnen slecht en dat moeten we verbeteren. We probeerden het in de tweede helft te verbeteren, maar het geluk was niet aan onze zijde vandaag.'

Portugal 4-1 Nederland

Portugal staat nu drie punten voor op zowel Nederland als Oekraïne in Groep A dankzij een comfortabele overwinning tegen gastland Nederland. De Portugezen domineerden vanaf het begin van de wedstrijd, maar bij de 1-0 kwam een vleugje geluk bij kijken, toen de bal van Zicky Té van richting werd veranderd door het been van Oualid Saadouni.

— Foto: Zicky viert de 1-0 voorsprong

Nederland hield haar defensieve vorm vast en leek de rust in te gaan met 1-0, maar vlak voor het rustsignaal schoot Pany Varela de bal langs Kuijk.

Pany sloeg kort na de rust weer toe met een laag schot, maar Nederland bleef hard werken en werd beloond met een doelpunt van Lahcen Bouyouzan. De nummer 11 van Oranje stortte zich in de rebound nadat de optimistische lob van Jamal El Ghannouti vanaf de rechterkant op eigen helft de lat had geraakt.

Op het moment dat Nederland met Yoshua St. Juste, als vliegende keeper ging spelen, kon Afonso Jesus er in de laatste minuut de 4-1 van maken. Hij troef Mats Velseboer af in een duel om de bal en kon deze in een leeg doel tikken.

Samenvatting Samenvatting Portugal - Nederland

Pany Varela, doelpuntenmaker van Portugal: "Het was een goede wedstrijd van onze kant. We wisten dat we vanaf de eerste seconde heel sterk moesten zijn om te voorkomen wat er in onze eerste wedstrijd gebeurde en dat hebben we gedaan. Het was echt belangrijk snel te scoren. Dat ik twee doelpunten maak is voor mij niet zo belangrijk, het team staat altijd op de eerste plaats.''

Manuel Kuijk, doelman van Nederland: “Het was heel zwaar. Onze spelers hebben heel hard gewerkt om Portugal onder druk te blijven zetten. We wisten dat we alles moesten geven en dat hebben we goed gedaan. We hadden veel van dit soort wedstrijden in de voorbereiding; we groeien in elke wedstrijd en hopen zo in de juiste flow te komen. Ik hoop dat we net zo hard werken tegen Servië als in deze wedstrijd - en hopelijk winnen we dan om door te gaan in dit toernooi."

Fun Fact: Dit was de eerste keer ooit dat het gastland tegen de titelverdedigers speelden in een Futsal EURO-groepsfase.