UEFA Futsal EURO samenvatting Dag 1: Portugal en Nederland boeken eerste zege

UEFA FUTSAL EURO
19 januari 2022, 23:00

Nederland viert de 3-2 overwinning na de eerste wedstrijd op het EK - Foto: KNVB

Titelhouder Portugal en gastland Nederland kwamen beiden terug van een achterstand en beide landen wisten hun wedstrijden om te zetten in een overwinning in Groep A op het UEFA Futsal EURO 2022, dat vandaag van start is gegaan in Amsterdam.

UEFA Futsal EURO-houders Portugal en gastland Nederland hebben woensdag hun openingswedstrijden in Groep A in Amsterdam gewonnen, op de openingsdag in de Ziggo Dome.

UEFA

— Ontlading bij Portugal na de 2-3. Foto: UEFA

Portugal stond al vroeg met 2-0 achter tegen Servië en won met 4-2, terwijl Oranje Futsal een 1-0 achterstand bij rust tegen Oekraïne omzette in een 3-2 overwinning. Groep B begint donderdag in Groningen, terwijl Groep A zondag in Amsterdam verder gaat als Servië het opneemt tegen Oekraïne en Portugal tegen Nederland.

Servië 2 - 4 Portugal

Titelhouder en wereldkampioen Portugal won de eerste pot, maar moest terugkomen van een 2-0 achterstand tegen een gehavend Servië, dat drie spelers van hun 14-koppige selectie mistte. Servië sloeg binnen zes minuten twee keer toe, aanvoerder Marko Pršić benutte al na een minuut een penalty en vervolgens maakte hij vlak daarna ook zijn tweede goal, op aangeven van Andreja Stojcevski.

Na het rustsignaal stond het echter 2-2 op het scorebord, nadat Miguel Ângelo een opgelegen kans bood aan Pauleta en Zicky een assist gaf aan Pany Varela. Vroeg in de tweede helft scoorden Afonso Jesus en Tomás Paço in een tijdsbestek van 30 seconden om de wedstrijd in het voordeel van Portugal te keren en er zo een 2-4 overwinning van te maken.

Jorge Braz, bondscoach van Portugal: "Het is altijd goed om met een overwinning te beginnen, maar ik kan niet hetzelfde zeggen over de manier waarop we de wedstrijd begonnen. Het was niet makkelijk, maar in de tweede helft waren we het Portugal dat iedereen kent en lieten we zien waar we toe in staat zijn."

Fun Fact: Portugal scoorde ook twee keer in één minuut tegen Servië tijdens de 1/16e ronde van de FIFA Futsal World Cup afgelopen september, om ook van een 2-2 tussenstand uit te lopen naar 4-2.

Nederland 3 - 2 Oekraïne

Nederland won voor het eerst sinds 2005 een Futsal EURO wedstrijd, ondanks dat het begon met een vreselijke domper. Mykhailo Zvarych sloeg al na 52 seconden toe voor Oekraïne met een schot in de draai, maar de gastheren kwamen al snel tot rust en kwamen laat in de eerste helft bijna op gelijke hoogte toen het schot van Karim Mossaoui door doelman Kyrylo Tsypun op de paal werd getikt. Hierdoor gingen de Nederlanders met een 0-1 achterstand de rust.

Nederland had de rust duidelijk goed benut, daar het niet langer duurde dan drie minuten voordat Oranje Futsal een 2-1 voorsprong te pakken had. De 1-1 kwam op naam van aanvoerder Oualid Saadouni, die een lange trap van keeper Manuel Kuijk binnen kopte, waarna Mohamed Attaibi voor de voorsprong zorgde door een losse bal binnen te schieten. De schitterende afwerking van Said Bouzambou iets meer dan tien minuten voor tijd bleek beslissend nadat Petro Shoturma Oekraïne hoop gaf met een laat antwoord. Hiermee stond de eindscore van 3-2 op het scorebord.

Mohamed Attaibi, spelmaker van Nederland: "Geweldig, dit geeft een speciaal gevoel. We hebben hard getraind voor dit toernooi. We wilden Nederland trots maken op het zaalvoetbal. Voor ons is het een heel groot podium en dit is een grote introductie voor de Nederlandse fans om te zien dat deze sport het respect verdient."

Fun Fact: Attaibi, die in het marketingteam van het toernooi werkt en meeschreef aan het eindbod om het EK naar Nederland te krijgen, scoorde tegen Oekraïne zijn 40e internationale doelpunt.