Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nederland verdient extra Europees ticket via Fair Play Competition

KNVB Media
KNVB Media
8 mei 2015, 13:19

Foto:

UEFA heeft zojuist bekendgemaakt dat Nederland op de eerste plek is geëindigd in de ‘UEFA Respect Fair Play Competition’. Dit betekent dat Nederland als beloning voor sportief gedrag komend seizoen een extra Europees ticket toegewezen krijgt.

De andere twee landen die in de top drie zijn geëindigd, zijn respectievelijk Engeland en Ierland. Het is de eerste keer dat Nederland door UEFA wordt aangewezen als het sportiefste voetballand van Europa.

Het extra ticket van Nederland gaat naar de club die aan het einde van de competitie de Nederlandse Fair Play-ranglijst aanvoert. Voorwaarden zijn onder andere dat de club het huidige seizoen uitkomt in de Eredivisie en nog niet in het bezit is van een Europees ticket. Indien de club die aan het einde van de competitie de lijst aanvoert al in het bezit is van een Europees ticket, schuift het Fair Play ticket door naar de nummer 2 op de nationale Fair Play Ranglijst, enzovoorts. In het geval de club die het Fair Play ticket toegewezen krijgt al deelneemt aan de play-offs, wordt pas na de play-offs (uiterlijk 31 mei) duidelijk hoe de uiteindelijke Europese tickets verdeeld worden. In de play-offs kan immers een ticket voor de derde kwalificatieronde van de Europa League worden gewonnen. De club die het Fair Play ticket krijgt neemt deel aan de eerste kwalificatieronde van de Europa League en treedt op 2 en 9 juli aan.

Nationale Fair Play Ranglijst per 8 mei 2015 

UEFA Fair Play Competition

De UEFA Fair Play Competition is een ranglijst gebaseerd op het sportieve gedrag van de teams die in de UEFA-competities uitkomen. Dit geldt zowel voor clubteams als voor nationale elftallen. De criteria voor de ranglijst zijn het sportieve spel in een wedstrijd, respect voor de tegenstander en de arbitrage, het gedrag van het team, begeleidende staf en supporters en het aantal gele en rode kaarten dat een team per wedstrijd krijgt. In de 110 wedstrijden die Nederlandse teams in de UEFA-competities dit seizoen hebben gespeeld, heeft Nederland een gemiddelde score van 8,151 gehaald. Dezelfde criteria gelden in Nederlandse wedstrijden voor de nationale Fair Play-ranglijst. Na 32 speelronden in de Eredivisie voert FC Twente de Nederlandse Fair Play-ranglijst aan.

Vanaf het seizoen 2015/2016 wordt er een aantal wijzigingen in de UEFA Respect Fair Play Competition doorgevoerd. De UEFA Fair Play-prijs bestaat vanaf volgend seizoen uit een prijsbedrag dat kan worden besteed aan een respect- of fair play-gerelateerd project. Dat is in lijn met de prijs die de winnaar van de ARAG Fair Play Award in Nederland toegewezen krijgt. De criteria in het volgende jaar zijn het sportieve spel van de teams in zijn geheel, de progressie die een club op sportief vlak heeft gemaakt ten opzichte van het seizoen daarvoor en het sportieve gedrag van de toeschouwers.

Nederland eindigde in het seizoen 2011/2012 ook in de top drie van de UEFA Fair Play Ranking. sc Heerenveen won dat seizoen de Nederlandse Fair Play-prijs, maar aangezien de club zich via de ranglijst in de Eredivisie had geplaatst voor Europees voetbal, ging het extra Europees ticket naar FC Twente, de nummer twee op de Fair Play-ranglijst.

UEFA Respect Fair Play Ranking 2014/2015


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen