Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Boulahrouz: 'Voetbal is zoveel meer dan alleen het spelletje'

KNVB Media
KNVB Media
14 juli 2016, 11:45

In het tv-programma Buitenspel nemen Khalid Boulahrouz en Sophie Hilbrand drie teams onder hun hoede. - Foto: BNNVARA

In het BNN-programma Buitenspel neemt Khalid Boulahrouz samen met Sophie Hilbrand drie teams onder zijn hoede die bekend staan om hun misstanden op en om het veld. Vanavond, om 22.20 uur op NPO 1, wordt de derde aflevering uitgezonden.

“Vooraf wist ik niet echt wat mij te wachten stond”, vertelt de 35-voudig international over zijn debuut als televisiemaker. “Gaandeweg het traject vond ik het steeds interessanter en leerzamer om hier onderdeel van uit te maken. Eigenlijk kon ik met alle teams fijn communiceren en we hebben samen een goede tijd gehad, waarin we best wat vooruitgang hebben geboekt in bijvoorbeeld het groepsproces.”

Uitdaging

Voor deze teams, maar dat geldt eigenlijk wel voor iedereen, is voetbal heel belangrijk in hun algemene ontwikkeling

In het programma helpt Boulahrouz, samen met mental coach Pablo Bakarbessy, de teams om de vicieuze cirkel van ontsporingen te doorbreken en te ontdekken waar het buitensporige gedrag vandaan komt. “De reden dat ik hier zelf graag aan mee wilde werken, is dat ik er een uitdaging in zag om te kijken of ik iets kon bereiken bij jongens die op voorhand moeilijk bereikbaar lijken.”

Ook in de algemene ontwikkeling van de deelnemende teams speelt voetbal een belangrijke rol, zag Boulahrouz. “Voetbal is zoveel meer dan alleen het spelletje. Je leert onder meer hoe je je binnen een groep moet gedragen, omgaan met autoriteit, communiceren met je teamgenoten en omgaan met conflicten. Voor deze teams, maar dat geldt eigenlijk wel voor iedereen, is dat heel belangrijk in hun algemene ontwikkeling. Ik denk sowieso dat veel mensen die het programma zien er iets in herkennen van hun eigen gedrag.”

Incidentloos

Boulahrouz in het Nederlands elftal.

De KNVB werkte samen met BNN en productiebedrijf No Pictures Please aan dit programma. Directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee: “Voetbal is een fantastische sport, waar miljoenen mensen uit alle lagen van de maatschappij wekelijks van genieten. Samen zijn we verantwoordelijk om het leuk te houden op het veld en om ervoor te zorgen dat iedereen van het voetbal kan genieten. Het aantal incidenten neemt de laatste jaren gelukkig af, maar voor ons geldt nog steeds dat ieder incident er een te veel is. Wij ondernemen, zowel preventief als repressief, veel activiteiten om voetbalwedstrijden zo incidentloos mogelijk te laten verlopen. Hier zetten we ons met volle overtuiging voor in.”

Ook Boulahrouz erkent het belang van deze activiteiten. “Zelf heb ik jaren in het buitenland gevoetbald en daarom zijn sommige dingen een beetje langs me heen gegaan in die tijd. Maar in Nederland, onder meer door de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen, merk je dat het soms goed mis is.”

Climax

Op de vraag of Boulahrouz het gewenste resultaat bereikt heeft, antwoordt hij bescheiden: “De eerste stap was om te bereiken dat die jongens zelf inzicht kregen in hun doen en laten. Daarin zijn we gezamenlijk best geslaagd, vind ik. Stap twee is dat ze zich er zelf ook naar gaan gedragen. Daar hebben we ze het gereedschap voor gegeven, dat ze hopelijk zelf ook in gaan zetten op de momenten dat het nodig is. Dat is voor die teams best lastig, want niemand vindt het eenvoudig om iets aan te leren dat buiten zijn comfortzone ligt.”

Vanavond wordt de derde aflevering van vier uitgezonden, om 22.20 uur op NPO 1. “Zelf heb ik de laatste aflevering nog niet gezien, ondanks dat ik hem toegestuurd heb gekregen, omdat ik me volgende week wil laten verrassen over hoe het afloopt. De aflevering van vanavond is namelijk best heftig en het komt daarin tot een climax.”

Buitenspel Buitenspel Bekijk de eerste twee afleveringen terug op de website van het programma.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen