Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Challenge Day moet respect en sportiviteit bevorderen

KNVB Media
KNVB Media
6 april 2016, 14:00

VVIJ begon als eerste met de 'Challenge Days' - Foto: KNVB Media

De KNVB zet een nieuwe stap in het bevorderen van respect en sportiviteit op de voetbalvelden. In samenwerking met Stichting Challenge Day wordt er in het aankomende jaar bij twintig amateurclubs een Challenge Day georganiseerd.

De Challenge Day-methode is in Nederland met name bekend door het televisieprogramma Over de Streep en zorgt voor meer onderling begrip en minder uitsluiting onder jongeren op basisscholen. Het initiatief wordt nu ook in het amateurvoetbal aangeboden.

De verenigingen die een Challenge Day willen organiseren, kunnen zich aanmelden.

“Een Challenge Day laat zien dat iedereen gelijkwaardig is, ondanks de verschillen die er binnen een team zijn”, aldus directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee. “Als je in een team zit, trek je veel met elkaar op. Met een Challenge day leer je elkaar beter kennen, wat leidt tot meer acceptatie en respect voor elkaar. Dat maakt het team sterker. We geloven erin dat dit ook een positieve effect op het voetbalveld heeft. We moedigen verenigingen aan een Challenge Day bij de club te organiseren.”

Positieve bijdrage

De introductie van de Challenge Day in het voetbal kent zijn oorsprong bij VVIJ uit IJsselstein. Bij die club zijn inmiddels meerdere succesvolle Challenge Days georganiseerd, wat een positieve bijdrage leverde aan de verenigingssfeer. Het initiatief is onderdeel vanuit het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’ en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Het is goed dat verenigingen openstaan voor dit initiatief

Van der Zee: “Het is goed dat verenigingen openstaan voor dit initiatief en we zijn erg blij dat we met de steun van minister Schippers bij meer verenigingen een Challenge Day kunnen organiseren. Problemen zoals uitsluiting en pesten stoppen namelijk niet bij de poorten van een sportpark. We hebben er vertrouwen in dat het voetbal op deze manier ook een bijdrage kan leveren aan een betere sfeer in de maatschappij.”

Coördinator Inge Aerts van Challenge Day Nederland: “Het is een misverstand dat aan een Challenge Day alleen clubs mee kunnen doen waar problemen zijn. Zo’n dag is altijd een enorme boost voor het zelfvertrouwen van de deelnemers en het team, zoals inmiddels ook al is gebleken.”


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen