Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Jan Dirk van der Zee: 'Racisme keihard veroordelen'

KNVB Media
KNVB Media
7 maart 2016, 13:06

Foto: KNVB Media

Harkemase Boys won zaterdagmiddag met 2-0 van hoofdklasser VVOG. Normaal gesproken een wedstrijd zoals alle anderen, tot de 86e minuut. Het duel werd ontsierd door iemand langs de lijn, die het nodig vond oerwoudgeluiden te richten aan het adres van speler Pernelly Biya van VVOG. Absoluut ontoelaatbaar en enorm kwetsend, vindt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB

In het filmpje dat  op YouTube verscheen, is de commotie op het veld goed waarneembaar. Op social media moet de scheidsrechter het daarom zwaar ontgelden. “Die scheidsrechter heeft slapeloze nachten en is er goed ziek van wat er is gebeurd. Maar op een sportpark met duizend toeschouwers is het nu eenmaal onmogelijk om alles te horen wat er geroepen wordt. Dus je kunt vragen stellen bij de handelswijze van de scheidsrechter of iets vinden van een assistent-trainer die iets roept op zegt, maar in de kern draait het hier om een idioot langs het veld die oerwoudgeluiden maakt”, becommentarieert Van der Zee. “Het beste signaal kwam hier dan ook van de spelers op het veld. Beide teams trokken een strakke lijn. Tot hier en niet verder. Zij hadden tot dan toe 86 minuten sportief gevochten voor een overwinning van hun club, een spannend duel in een heerlijk voorjaarszonnetje, maar een duel dat abrupt werd verpest door iemand langs te lijn.” ​

Gezamenlijk moeten we onze verantwoordelijkheid pakken en zeggen: 'dit pikken we niet'

Een krachtig signaal vindt Van der Zee. “We kunnen voor dit soort incidenten richtlijnen en protocollen schrijven. We kunnen van de scheidsrechter verlangen onze ogen en oren zowel op als naast het veld te zijn. Maar het belangrijkste is dat we ons gezond verstand gebruiken. Dat iedereen op het voetbalveld zijn verantwoordelijkheid pakt, en zegt ‘dit pikken we niet’.”

Zelfreinigend vermogen

En nu? “Pernelly doet maandagmiddag heel begrijpelijk aangifte wegens racisme. Ik heb begrepen dat het een jeugdige toeschouwer was die hem belaagde. De tuchtcommissie gaat verder over zijn straf, maar persoonlijk zeg ik: keihard straffen. Los daarvan, hoop ik dat deze jongen de les van zijn leven heeft gehad. In dat licht waardeer ik ook het kordate optreden van de voorzitters van zowel Harkemase Boys als VVOG, die maandagavond gezamenlijk met een statement komen om dit incident hard te veroordelen. Voetbal brengt mensen bij elkaar, ongeacht hun afkomst, religie, seksuele voorkeur of huidskleur. Dat is de kracht van voetbal. Alleen op deze manier zorgen we ervoor dat we in het voetbal kappen met die onzin.”

 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen