Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Manipulatie van amateurwedstrijden: Meld verdachte zaken!

KNVB Media
KNVB Media
16 mei 2015, 19:29

Foto:

De KNVB heeft kennis genomen van het onderzoek van RTL over het manipuleren van wedstrijden in het amateurvoetbal. De KNVB hanteert ten aanzien van dergelijke manipulatie een zero tolerance beleid. We verwachten van clubs dat zij hun sportieve plicht vervullen en verdachte zaken melden bij het meldpunt matchfixing.

Elke week worden er in Nederland zo’n 30.000 wedstrijden gespeeld. De KNVB staat voor voetbal waar je op kunt vertrouwen: wedstrijden moeten niet in de kantine, maar op het voetbalveld beslist worden. Elk voetbalteam moet gaan voor de best mogelijke sportieve prestatie. Dat maakt sport juist zo leuk. Afspraken maken met de tegenstander over de uitslag staat daar haaks op. Waar mogelijk, treedt de KNVB hier tegen op. Maar alles valt of staat met voldoende bewijslast en daar worstelt de tuchtcommissie in veel gevallen mee. Want vaak worden deals niet vastgelegd op papier en ook beelden zijn niet altijd voldoende, omdat bijvoorbeeld moeilijk vast te stellen is of een eigen doelpunt een klungelige fout of een van te voren bedachte actie is.

Verantwoordelijkheid van spelers en verenigingen

Het zijn uiteindelijk de spelers en verenigingen zelf die verantwoordelijk zijn. Iedereen die voetbalt, komt weleens in aanraking met een titelstrijd, promotie of degradatie. In dat geval reken je er ook op dat andere teams hun sportieve plicht vervullen. Dat is immers de basis van sportieve en eerlijke competities waar iedereen graag aan deelneemt.

Bovendien zijn alle leden van de KNVB het verplicht te melden als ze worden benaderd om een wedstrijd te manipuleren. Bij deze roepen we ze op dat echt te doen, want we hebben die informatie nodig om het te kunnen onderzoeken, zoals bij De Meern - Stormvogels.

Bij deze zaak heeft de aanvoerder van Stormvogels met ingang van 13 mei een uitsluiting van vier wedstrijden opgelegd gekregen en een functieontzegging als aanvoerder voor een periode van acht maanden (tot 13 januari 2016).

Personen die iets verdachts hebben waargenomen of (in)direct voor matchfixing benaderd zijn, kunnen dit (desgewenst anoniem) melden via 0800-8475456.

Een belangrijk onderdeel van het KNVB-beleid tegen manipulatie in het voetbal is de inzet van voorlichting. In 2009 is de KNVB hiermee begonnen in het betaald voetbal, waar alle scheidsrechters, assistent-scheidsrechters voorlichting krijgen en het ook aan alle clubs en spelers aanbieden. Ook krijgen veel scheidsrechters en assistenten in de top van het amateurvoetbal voorlichting over dit onderwerp. Op dit moment denkt de KNVB na over de optie om ook de top van het amateurvoetbal te informeren over alles met betrekking tot manipulatie en de regels op dat gebied.

Matchfixing & Risicovolle weddenschappen

De KNVB heeft eerder al gemeld dat het prof- en amateurvoetbal in Nederland niet immuun is voor matchfixing. Dat blijkt ook uit het onderzoek 'Matchfixing in Nederland' van Spanens en Olfers waarin 14 procent van de Nederlandse amateurspelers aangeeft dat er vermoedelijk sprake is van manipulatie op hun niveau.

De KNVB vindt dat online sportweddenschappen op wedstrijden, competities en sportevenementen waarbij geheel of gedeeltelijk reglementaire controle en objectieve verslaggeving ontbreekt, uitgesloten moet worden. Weddenschappen op wedstrijden in de Top- en Hoofdklasse, overige amateurwedstrijden, beloftencompetities, het vrouwenvoetbal en vriendschappelijke wedstrijden tijdens trainingskampen en jeugdwedstrijden zouden in dit geval niet mogelijk moeten zijn.

Ook pleit de KNVB ervoor om te risicovolle weddenschappen uit te sluiten in wet- en regelgeving; om perverse prikkels tegen te gaan en kwetsbare individuen te beschermen tegen criminelen of criminele organisaties die zich mengen in de sport.

Lees hier meer over hoe de KNVB optreedt tegen matchfixing
 


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen