Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Nederlands blindenvoetbal volop in ontwikkeling

KNVB Media
KNVB Media
30 augustus, 12:40
3:14

Je kunt blindenvoetbal spelen op meerdere locaties in Nederland. - Foto: KNVB Media

Het Nederlandse CP-team greep in 2016 net naast de medailles tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. CP-voetbal staat helaas niet meer op het Paralympische programma, maar blindenvoetbal nog wel.

Blindenvoetbal (internationaal ook wel football 5-a-side genoemd) wordt gespeeld door voetballers met een visuele beperking. Het is een aangepaste voetbalvorm, maar de belangrijkste kenmerken van voetbal blijven behouden. Er zijn twee teams, twee goals, de bal is altijd vrij en om te winnen moet je een doelpunt meer maken dan de tegenstander.

Blindenvoetbal is in Nederland helaas nog niet ver genoeg ontwikkeld om een team af te vaardigen aan bijvoorbeeld de Paralympische Spelen. Toch worden er grote stappen gemaakt.
Zo is er een aantal locaties waar je blindenvoetbal kunt spelen.

Trainingsgroepen

We zijn nu ongeveer een jaar bezig en het is echt ontzettend knap wat ze kunnen

Only Friends in Amsterdam is er één van. Deze sportclub maakt het voor de doelgroep mogelijk om wekelijks te voetballen. Op dit moment hebben zij twee trainingsgroepen: een groep voor de jonge voetballers/ voetbalsters (leeftijd 8 – 18 jaar) en een groep voor volwassen voetballers en voetbalsters.

Trainer van het blindenvoetbalteam Myron Gebbink is hartstikke trots op de voetballers: “Het is echt heel inspirerend, ze zijn flink vooruitgegaan. We zijn nu ongeveer een jaar bezig en het is echt ontzettend knap wat ze kunnen.”

Ook bij DSO is blindenvoetbal van start gegaan. De Zoetermeerse club biedt deze voetbalvorm aan om de twee weken. Daarnaast start de PSV Foundation dit jaar met blindenvoetbal; een mooie ontwikkeling!

Samenwerking en ambitie

Om het blindenvoetbal verder te ontwikkelen werkt de KNVB samen met Gehandicaptensport Nederland. Zij willen sporters met een handicap inspireren om te excelleren en de kracht van sport te ervaren, ongeacht niveau of handicap.

Gehandicaptensport Nederland en de KNVB hebben de gezamenlijke ambitie om het blindenvoetbal verder te ontwikkelen in ons land. Het doel is dat er in 2026 op minimaal vier locaties in Nederland blindenvoetbal wordt aangeboden. Op deze manier willen we mogelijk maken dat iedereen met een visuele beperking enigszins in zijn of haar omgeving passend voetbalaanbod kan vinden.

Blindenvoetbal Blindenvoetbal Kijk hier voor meer informatie over blindenvoetbal.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen