Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Cursus spelbegeleider voor OldStars Walking Football

KNVB Media
KNVB Media
26 juni 2019, 8:45

Om voldoende spelbegeleiders te vinden die de wedstrijden in het Walking Football kunnen begeleiden, is de KNVB gestart met een speciale opleiding tot spelbegeleider OldStars Walking Football. - Foto: KNVB Media

Het OldStars Walking Football zit in de lift. Steeds meer ouderen weten de voetbalvorm te vinden, waarin op een laagdrempelige manier bewegen en ontmoeten centraal staat. Om voldoende spelbegeleiders te vinden die de wedstrijden kunnen begeleiden, is de KNVB gestart met een speciale opleiding tot spelbegeleider OldStars Walking Football.

Een kleine twintig cursisten hadden zich op woensdag 12 juni verzameld bij N.E.C. Nijmegen voor de cursus spelbegeleider OldStars Walking Football. Een van hen was Ad Voortman (68), een ervaren spelbegeleider uit Vroomshoop. Waarom hij zich in had geschreven voor de cursus? “Omdat je nooit te oud bent om te leren”, stelt hij. “En omdat je tijdens zo’n cursus altijd weer nieuwe inzichten krijgt.”

Kennis uitwisselen

Als gelouterd spelbeleider kon hij tijdens de cursus daarnaast ook zijn eigen adviezen aan andere spelbegeleiders kwijt. “Ik ben al geruime tijd spelbegeleider en weet uit de praktijk bepaalde voorbeelden die ik kan delen met anderen. Maak bijvoorbeeld even kennis met de teams voor je aan de wedstrijd begint, dan is het eerste contact al gelegd. En wil je spelbegeleider worden, begin dan heel laagdrempelig door tijdens trainingen als spelbegeleider te fungeren. Dan is het ook veel gemakkelijker om na afloop even te evalueren.”

Maak even kennis met de teams voor je aan de wedstrijd begint, dan is het eerste contact al gelegd

Zijn laatste argument om aan de cursus deel te nemen is heel praktisch van aard. “Er bestaat een lijst met spelbegeleiders waarop staat of je aan de cursus hebt meegedaan. Daar stond nu nog ‘nee’ achter mijn naam. Ik wilde dat graag veranderd hebben, omdat ik denk dat toernooiorganisatoren daar in de toekomst naar gaan kijken voor ze een spelbegeleider uitnodigen.”

Bewegen en samenkomen

Met OldStars Walking Football wordt voetbal ingezet als middel om ouderen op een laagdrempelige manier te laten bewegen, samen te laten komen, mee te laten doen en betekenisvol te laten zijn binnen in de context en de infrastructuur van de vereniging. Dit is vertaald in vier kernwaarden van OldStars Walking Football: laagdrempelig bewegen, meedoen, ontmoeten en zelfredzaamheid.

Een kleine twintig cursisten hadden zich op woensdag 12 juni verzameld bij N.E.C. Nijmegen voor de cursus spelbegeleider OldStars Walking Football.

De drie belangrijkste spelregels in het Walking Football zijn daaruit afgeleid; er mag niet gerend worden, lichamelijk contact is verboden en de bal mag niet boven de heup uitkomen. “De regels zijn opgesteld in de geest van verantwoord en veilig bewegen voor ouderen”, legt Mitchell Wallaart, Team Voetballers bij de KNVB, uit. “Ook bij het begeleiden van wedstrijden door de spelbegeleider staat het gedachtegoed en (dus) verantwoord en veilig bewegen centraal.”

Spel begeleiden

De spelbegeleider staat niet in, maar langs het veld en grijpt enkel in wanneer de spelregels door de deelnemers worden overtreden

De spelbegeleider zorgt voor een goede begeleiding van het Walking Football, weet Wallaart. “De spelbegeleider staat niet in, maar langs het veld en grijpt enkel in wanneer de spelregels door de deelnemers worden overtreden. De spelbegeleider loopt langs de lijn mee en stapt het veld indien nodig in. Met deze aanpak zorgt de spelbegeleider ervoor dat de deelnemers zo veel mogelijk ruimte hebben om te voetballen en bewaakt hij of zij de kernwaarden van het Oldstars Walking Football.”

Voortman is erg enthousiast over de cursus. Hij zou het dan ook iedereen aanraden om de cursus te volgen. “Omdat het belangrijk is dat er meer spelbegeleiders voor het Walking Football beschikbaar komen. In een ideale situatie heeft iedere club een eigen spelbegeleider. En daarnaast is het natuurlijk zaak dat de spelregels op een goede manier worden toegepast en dat het niveau van de spelbegeleiders omhoog gaat. Dus ja, ik zou het zeker aanraden als je het leuk vindt om bij het Walking Football betrokken te zijn.”

Inschrijven

Om spelbegeleider te worden, hoeft u niet per se zelf te voetballen of reeds bekend te zijn met Oldstars Walking Football. De cursus spelbegeleider is ontwikkeld om geïnteresseerden binnen een dag op te leiden tot hoogwaardig spelbegeleider. Mocht u interesse hebben in deze cursus, schrijft u zich dan via onderstaande link in. Er zullen in de loop van het seizoen verschillende cursussen op verschillende plaatsen in het land georganiseerd worden.

Inschrijven cursus spelbegeleider Inschrijven cursus spelbegeleider Geïnteresseerd om spelbegeleider te worden en de cursus te volgen? Klik dan hier!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen