Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Gabrielle Rack: 'Geen geitenwollensok, wel gezond eten'

Chris van Nijnatten
KNVB Media
24 december 2017, 15:00

"Er wordt hier verantwoord gegeten zonder dat een gemakkelijke snack verketterd wordt." - Foto: Estelle Cruijff

Over een gezonde kantine en gezond eten kun je oeverloos praten, maar je moet ook iets doen, wil er ook echt gezond gegeten gaan worden. Gabrielle Rack is zo’n aanpakker, al tien jaar betrokken bij ASC Nieuwland in Amersfoort.

Iedereen kent haar daar bij de club als vertrouwd gezicht achter de bar in de kantine. Ze vroeg het zichzelf altijd al af: 'waarom ben je lekker aan het sporten en ren je daarna recht op een dampende frituurpan af?'

Gezonder

En er was ook een persoonlijke motivatie. "Ik was al een leven lang bezig met afslanken, zonder echt succes." Uiteindelijk ging de knop om. "Dat had ook met de komst van Wilfred Genee te maken, die ook met gezond eten bezig is en opnamen kwam maken bij ons. 'Wil je meedoen', vroeg hij. Ja dus." En nu? Gabrielle is vele, vele kilo’s lichter geworden en de kantine is een stuk gezonder.

Er wordt hier verantwoord gegeten zonder dat een gemakkelijke snack verketterd wordt

Niet dat er niks meer gefrituurd wordt of geen bier gedronken wordt. Welnee. "Dat is het mooie, mensen moeten kunnen kiezen. We hebben alternatieven, echt goede en smakelijke alternatieven. Er is iets toegevoegd. Toen we begonnen, vroegen er mensen of we een ‘geitenwollensokken-kantine’ zouden worden. Ik kreeg best wat over me heen. Maar dat gedoe is helemaal verdwenen. Er wordt hier verantwoord gegeten zonder dat een gemakkelijke snack verketterd wordt. En dus zie je dat de consumptie opschuift naar het gezondere niveau. Heel fijn.’’

En zij zelf? "Ik voel me veel beter en om me heen, ook in mijn gezin, is gezond eten een normaal issue geworden." Een voorlopig gewonnen wedstrijd dus, waarvan Gabrielle hoopt dat die ook in veel andere sportkantines gespeeld wordt. Wie goed kijkt, ziet het gebeuren. Dankzij verenigingsmensen als Gabriëlle Rack.

Impact buiten de lijnen Impact buiten de lijnen In de serie 'Impact buiten de lijnen' portretteren we een zevental mensen die - dankzij voetbal - in 2017 hun impact hebben gehad buiten de lijnen.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen