Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van Praag onderscheiden voor strijd tegen homodiscriminatie

KNVB Media
KNVB Media
9 maart 2016, 12:35

Michael van Praag ontving de Jillis Bruggeman Penning uit handen van de Schiedamse wethouder Stam - Foto: KNVB Media

KNVB-voorzitter Michael van Praag heeft woensdag de Jillis Bruggeman Penning ontvangen van de gemeente Schiedam. Hij verdient deze penning vanwege het tegengaan van discriminatie op de velden en het uitdragen van respect, maar ook voor zijn meer dan gemiddelde inzet voor en interesse in de emancipatie van Lesbiennes, Homo's, Bi-sexuelen en Transgenders (LHBT’s).

Van Praag heeft bij zijn aantreden discriminatie in het algemeen en homoacceptatie in het bijzonder hoog op de agenda gezet binnen de voetbalbond. Daar zijn diverse zichtbare acties uit voortgevloeid. Zo voer de KNVB in 2013 mee met een eigen boot tijdens de Gay Pride in Amsterdam. En lanceerde de bond de campagne: 'Homo? Boeit toch geen flikker'. Volgens de gemeente Schiedam valt de website van de KNVB op door de aandacht voor dit onderwerp. Dit is erg belangrijk, want op veel speelvelden is respect nog ver te zoeken en is "homo" het meest gebruikte scheldwoord.

— Foto: Michael van Praag op de KNVB-boot tijdens de Gay Pride in 2013.

De bondsvoorzitter nam de penning trots in ontvangst maar benadrukte dat deze onderscheiding niet alleen voor hem was. Van Praag: "Deze penning wordt aan mij uitgereikt, maar is een ode aan iedereen die zich binnen het Nederlandse voetbal heeft ingezet voor voetbal dat niemand buitensluit. Want daar gaat het om."

 

 

Jillis Bruggeman Penning 

Op 9 maart 1803 werd in Schiedam de laatste persoon, Jillis Bruggeman, onder Nederlands recht veroordeeld wegens homoseksualiteit. In 2015 is ter nagedachtenis aan Jillis Bruggeman een tegel geplaatst aan de Grote Markt. Jaarlijks schenkt Schiedam aandacht aan Jillis Bruggeman op 9 maart, door de Jillis Bruggeman Penning aan een persoon of instantie uit te reiken die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van LHBT-beleid. Vorig jaar was dat Amnesty International. De tegel staat symbool voor deze historische vervolging. Daar waar discriminatie nog steeds plaatsvindt moeten we die bestrijden. Samen, in onderling respect!’’

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen