Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Clubs moeten homoacceptatie bespreekbaar maken'

KNVB Media
KNVB Media
4 november 2014, 19:10
3:31

Foto:

Een open en veilig sportklimaat, dat is waar de KNVB voor staat. Het belangrijkste is dat iedereen binnen het voetbal zichzelf kan zijn, ongeacht huidskleur, religie of seksuele voorkeur. Vandaag presenteerde de Vereniging van Contractspelers (VVCS) en de John Blankenstein Foundation (JBF) een enquête over homoacceptatie in het profvoetbal.

Bondsvoorzitter Michael van Praag in een reactie: ‘"De resultaten uit de enquête verrassen ons niet. Dit is voor de KNVB een extra stimulans om bij clubs in het betaald voetbal meer aandacht voor het thema homoacceptatie te vragen. Clubs moeten homoacceptatie in het voetbal bespreekbaar maken. De meerderheid van de spelers uit het onderzoek geeft aan hier ook open voor te staan.’"

Voetbal is voor iedereen

De KNVB zet zich al langer in om ervoor te zorgen dat iedereen binnen het voetbal zichzelf kan zijn en kan uitkomen voor zijn of  haar seksuele voorkeur. Dit is niet alleen in het belang van de spelers, maar in het belang van de hele sport. Ter bevordering van homoacceptatie in het voetbal heeft de voetbalbond in 2012 het actieplan ‘Voetbal voor iedereen’ gelanceerd. Het plan is opgebouwd uit een elftal actiepunten, variërend van het opleiden van vertrouwenscontactpersonen, het verzorgen van workshops bij verenigingen en het integreren van het thema binnen het opleidingsmateriaal van de KNVB. Voor dit actieplan heeft de KNVB in 2013 de UEFA Hattrick Award ontvangen. Om het thema ‘open en veilig sportklimaat’ nog meer onder de aandacht te brengen, nam de KNVB met een voetbalboot in 2013 deel aan de Gay Pride in Amsterdam.

Van Praag: ‘"We hebben als grote sportbond de afgelopen jaren een voortrekkersrol genomen. Met name de deelname aan de gay pride in 2013 heeft ervoor gezorgd dat er in kleedkamers, langs het veld, op tribunes en in de kantine wordt gesproken over het thema. Dat is een ontzettend waardevolle ontwikkeling. Maar dit onderzoek laat zien dat we de clubs hard nodig hebben om dit thema bespreekbaar te maken en de bewustwording te vergroten. De KNVB beschikt over de kennis en expertise om voetbalclubs hierbij te helpen. Vandaar dat ik dit thema op de Algemene Vergadering Betaald Voetbal later dit jaar nogmaals bij clubbestuurders onder de aandacht ga brengen.’"

‘We blijven aandacht aan dit thema geven’

De KNVB blijft zich de komende jaren met alle partners onverminderd inzetten om te zorgen voor een homovriendelijk sportklimaat. Van Praag: ‘"We realiseren dat een homovriendelijk sportklimaat een proces is van de lange adem. We blijven doorgaan workshops bij clubs te organiseren, vertrouwenspersonen op te leiden en met mensen binnen de sport over dit onderwerp te praten. Alleen op die wijze creëer je acceptatie en begrip voor dit onderwerp en is het mogelijk dergelijke taboes te doorbreken."


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen