Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Samen werken aan homoacceptatie in de sport'

KNVB Media
KNVB Media
10 oktober 2014, 13:29

Foto:

Tamara van Ark, Tweede Kamerlid voor de VVD, was maandag 26 september op bezoek bij Michael van Praag op het bondsbureau in Zeist. Samen spraken zij over het KNVB actieplan ter bevordering van homoacceptatie.

Actieplan voetbal voor iedereen

De KNVB staat voor een open en veilig sportklimaat. Het belangrijkste is dat iedereen binnen het voetbal zichzelf kan zijn, ongeacht huidskleur, religie of seksuele voorkeur. Om hier gestalte aan te geven heeft de KNVB in 2012 het actieplan voor homoacceptatie gelanceerd. Het plan is opgebouwd uit een elftal actiepunten, zoals het opleiden van vertrouwenscontactpersonen, het ondersteunen van verenigingen en het integreren van het thema binnen het opleidingsmateriaal.

Proces van de lange adem

Tijdens het werkbezoek is uitvoerig gesproken over de behaalde successen, maar ook over de uitdagingen en ambities. Het bespreekbaar maken van homoseksualiteit in de sport is een proces van lange adem. Voornaamste uitdaging is een gebrek aan probleembesef bij verenigingsbesturen. ‘In onze clubs zijn geen homo’s bekend, dus dat speelt niet bij ons’, is een veelgehoorde uitspraak van verenigingen.

Tamara van Ark is woordvoerder emancipatiebeleid en zeer betrokken bij het thema. Zo voer zij afgelopen zomer nog mee op de VVD boot tijdens de Gay pride en zet zij zich als Kamerlid actief in voor homorechten. Tijdens haar bezoek benadrukte zij hoe belangrijk de aandacht voor de acceptatie van homoseksuelen in de sport is. Ze blijft hiervoor dan ook aandacht vragen in de Tweede Kamer.  Tamara van Ark:  ,,Mensen moeten het maximale uit zichzelf kunnen halen.”

Samen werken aan homoacceptatie

Er zijn belangrijke stappen gezet, maar een homo-onvriendelijk sportklimaat verander je niet in een paar jaar; dat vergt een lange adem. Vanuit de KNVB blijven we het thema agenderen en stimuleren we andere bonden aan de slag te gaan met homoacceptatie. Een breder maatschappelijke samenwerking is gewenst om homofobie op de sportvelden, en daarbuiten, uit te bannen.

Naast Michael van Praag waren ook de John Blankenstein Foundation en de Alliantie Gelijkspelen aanwezig bij het werkbezoek.

John Blankenstein Foundation

Alliantie Gelijkspelen


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen