Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

België, Duitsland en Nederland slaan handen ineen voor WK 2027

KNVB Media
KNVB Media
19 oktober 2020, 8:00
1:00

De drie voetbalrivalen willen gezamenlijk het WK voetbal voor vrouwen in 2027 organiseren. - Foto: KNVB Media

De voetbalbonden van België, Duitsland en Nederland slaan de handen ineen en gaan gezamenlijk een gooi doen naar de organisatie van het WK voetbal voor vrouwen in 2027.

De drie naties, die bij de gesprekken over de mogelijke organisatie werden vertegenwoordigd door Peter Bossaert (secretaris-generaal RBFA), Heike Ullrich (plv. secretaris-generaal DFB) en Gijs de Jong (secretaris-generaal KNVB), hebben een duidelijk gezamenlijk doel: “Het vrouwenvoetbal staat traditioneel bekend om haar sterke community-gevoel, waarbij alle betrokkenen oog hebben voor het grotere geheel, namelijk het verder brengen van de sport. Zowel op als buiten het veld. Dat wij dit project als drie voetbalconcurrenten, en tevens goede buren, gezamenlijk oppakken, sluit heel mooi aan bij dit gedachtegoed. Het vrouwenvoetbal in onze landen bevindt zich weliswaar in andere fases van ontwikkeling, maar we delen aspiratie om met de organisatie van dit WK de sport nationaal én mondiaal een impuls te geven. We geloven erin dat we door dit staaltje teamwork, echt het verschil kunnen maken en de kans om dit toernooi te mogen organiseren vergroten.”

Plannen

Drie gezichtsbepalende ex-internationals, Silvia Neid (Duitsland), Femke Maes (België) en Sarina Wiegman (Nederland), werden vorige week symbolisch als eerste op de hoogte gebracht van de plannen van de bonden.

Reacties Neid, Maes en Wiegman op WK 2027-bid.

De drie traditionele ‘voetbalrivalen’ hebben hun ambitie kenbaar gemaakt bij wereldvoetbalbond FIFA, verantwoordelijk voor de mondiale eindrondes, en de Europese voetbalorganisatie UEFA. Het is de bedoeling dat de drie landen nog voor het einde van dit jaar verdere afspraken maken over de organisatie en dit vastleggen in een convenant. Daarna volgen gesprekken met de (nationale) autoriteiten en potentiële speel- en trainingslocaties. Wanneer het bidboek bij de FIFA moet worden ingeleverd, en wanneer duidelijk wordt wie het toernooi uiteindelijk mag (mogen) organiseren, is op dit moment nog niet bekend. 

Brede steun

De KNVB sprak al in 2018 de ambitie uit om het WK in 2027 naar Nederland te halen, waarna een motie ter ondersteuning van deze plannen met brede steun werd aangenomen in de Tweede Kamer.

In 2017 was initiatiefnemer KNVB organisator van het UEFA Women’s Euro. Duitsland organiseerde in 1989 en in 2001 de Europese eindronde en het WK vrouwenvoetbal van 2011. Voor België zou het wereldkampioenschap van 2027 het eerste grote eindtoernooi voor vrouwen zijn. Het WK van 2023 werd afgelopen juni door de FIFA toegewezen aan Australië en Nieuw-Zeeland.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen