Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Amsterdam decor voor UEFA-congres en loting Nations League

KNVB Media
KNVB Media
2 maart 2020, 12:56
4:53

Secretaris-generaal Gijs de Jong (l) en bondsvoorzitter Just Spee. - Foto: KNVB Media

Amsterdam is deze dagen even het centrum van de voetbalwereld. Vandaag en morgen, maandag 2 en dinsdag 3 maart, is onze hoofdstad het decor van het UEFA Congress 2020. Dinsdag volgt tevens om 18.00 uur de loting van de tweede editie van de Nations League.

Het congres is in feite de jaarvergadering van de UEFA. Alle 55 aangesloten landen schuiven dan aan voor de samenkomst van het hoogste besluitvormende orgaan in UEFA-verband. In totaal komen er dan vierhonderd mensen bijeen, exclusief een groot aantal mediavertegenwoordigers.

Internationale strategie

Dat het UEFA-congres in Nederland is, past in de internationale strategie van de KNVB. Dat beleid heeft onder meer tot doel de positie van de bond in internationale verbanden te behouden, verstevigen en uit te bouwen. “Het is voor het eerst in onze historie dat we dit mogen organiseren”, vertelt secretaris-generaal Gijs de Jong. “De hele voetbalwereld komt naar ons toe. Dat betekent een geweldige kans om aan ons internationale netwerk te werken.”

KNVB-bondsvoorzitter Just Spee (r) heet UEFA-president Aleksander Čeferin welkom.

De rol van de KNVB is een heel progressieve, aldus De Jong. “We staan ons voor dat we innovatief zijn, dat we creatief zijn, dat we lef hebben, dat we leiderschap tonen, maar ook dat we verbindend zijn. We zullen natuurlijk nooit de grootste bond van Europa worden, maar als je het hebt over creativiteit, innovatie, lef en passie dan lopen we voorop. Dat is onze rol in Europa en daar krijgen we ook veel waardering voor vanuit de UEFA en onze collega-bonden.”

Finale Women’s Champions League

We zullen natuurlijk nooit de grootste bond van Europa worden, maar als je het hebt over creativiteit, innovatie, lef en passie dan lopen we voorop

Tijdens de bestuurdersvergadering, die maandag in het NH Hotel in Amsterdam gehouden wordt en wordt voorgezeten door UEFA-president Aleksander Čeferin, wordt onder andere bekendgemaakt welke steden de Women’s Champions League-finale in 2022 en 2023 mogen organiseren. Een van de kandidaten voor de finale in 2023 is het Philips Stadion in Eindhoven. “We hebben samen met Eindhoven, het PSV-stadion en Eindhoven Airport een fantastisch bid ingediend”, stelt De Jong. “We hopen dat we heel blij gaan zijn aan het einde van de maandag.”

Een dag later wordt in de Beurs van Berlage in Amsterdam de 44e editie van het UEFA-congres gehouden. Daarbij komen de presidenten en secretaris-generaals van de 55 deelnemende landen bijeen om te praten over ontwikkelingen in het voetbal. De KNVB-delegatie bestaat naast secretaris-generaal De Jong uit bondsvoorzitter Just Spee en directeur betaald voetbal Eric Gudde.

Loting Nations League 2020/21

Aansluitend wordt op die dag de loting gehouden voor de tweede editie van de Nations League. Nederland zit daarbij, door de uitstekende prestaties van vorig jaar toen de finale werd bereikt, in pot 1 van poule A. De andere landen in pot 1 zijn winnaar Portugal en de verliezend halve finalisten Engeland en Zwitserland. Die landen kan Oranje daardoor niet treffen.

De 44e editie van het UEFA-congres wordt in Amsterdam gehouden.

De wedstrijden van de Nations League worden gehouden in september, oktober en november 2020. De halve finales en finale van het toernooi worden begin juni 2021 gespeeld.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen