Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB officieel kandidaat voor EK Futsal 2022

KNVB Media
KNVB Media
3 juni 2019, 7:00
1:34

De KNVB heeft zich officieel kandidaat gesteld als gastheer voor het EK Futsal 2022. - Foto: KNVB Media

De KNVB heeft zich officieel kandidaat gesteld als gastheer voor het EK Futsal 2022. Eind september zal blijken of het Nederlandse bid is uitgekozen. Dan maakt de Executive Committee van de UEFA bekend welk land het EK mag organiseren. Naast Nederland hebben zich nog vijf andere landen kandidaat gesteld voor het toernooi.

Het EK 2022 wordt het grootste zaalvoetbal EK ooit. In 2022 doen er voor het eerst zestien landen (voorheen twaalf) mee aan het Europese eindtoernooi. Dit houdt in dat er 32 EK-wedstrijden gespeeld worden. Als het toernooi aan Nederland toegewezen wordt dan worden twintig wedstrijden in de Ziggo Dome in Amsterdam gespeeld en twaalf in MartiniPlaza te Groningen. Eenmaal eerder organiseerde Nederland een groot zaalvoetbaltoernooi. In 1989 vond het WK Futsal plaats in Rotterdam. Nederland verloor toen de finale in Ahoy van Brazilië.

Geweldige impuls

International Mohamed Attaibi, die een hoofdrol speelt in de campagnevideo van het Nederlandse bid, is uitermate enthousiast over de kandidaatstelling van Nederland. “Het kan een geweldige impuls geven aan het zaalvoetbal”, denkt hij. “Kijk naar het EK voor de vrouwen in eigen land en wat dat voor het vrouwenvoetbal heeft gedaan. Een soortgelijke ontwikkeling zie ik ook voor het zaalvoetbal. Hoe mooi zou het zijn als we op deze manier de jeugd die zich minder betrokken voelt bij het veldvoetbal, wel zouden kunnen bereiken.”

International Mohamed Attaibi speelt een hoofdrol in de campagnevideo van het Nederlandse bid.

De zaalvoetbalinternational weet waar hij het over heeft. In zijn jonge jeugd werd hij ooit gescout voor Ajax, maar eenmaal in de jeugdopleiding van de Amsterdamse profclub bleek hij beter uit de voeten te kunnen in de kleine ruimte dan op een groot veld. “Een droom spatte uiteen”, herinnert hij zich. “Op latere leeftijd werd ik uitgenodigd voor een training van Jong Oranje zaal. Toen pas realiseerde ik me dat ik ook op die manier een topsportambitie kon nastreven.”

Unieke ervaring

Al snel na de eerste testtraining kwam hij in de A-selectie van het Nederlands zaalvoetbalteam, waarvoor hij inmiddels al tot 86 interlands kwam. “Het zaalvoetbal heeft me een kans gegeven om mijn talent te etaleren op een manier die niet mogelijk was in het veldvoetbal. Het team bestond uit jongens met verschillende achtergronden, net als ik op de straat gewend was. Ik voelde me er direct thuis en dat is altijd zo gebleven. Het zou geweldig zijn om in 2022 in eigen land voor een volle Ziggo Dome of MartiniPlaza het EK te mogen spelen. Dat zou echt een unieke ervaring zijn.”

Als het toernooi aan Nederland toegewezen wordt dan worden twintig wedstrijden in de Ziggo Dome in Amsterdam gespeeld.

Bij die woorden sluit Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, zich volledig aan. “Het zou voor Nederland fantastisch zijn om zo’n mooi sportevenement te organiseren in een sport waar wij als Noordwest Europa nog wel wat stappen kunnen maken ten opzichte van de Zuid- en Oost-Europese landen. Met de Ziggo Dome en MartiniPlaza beschikken wij over twee aantrekkelijke locaties om het Europese zaalvoetbal op een hoger niveau te krijgen.”

Snel, aantrekkelijk en toegankelijk

Ook De Jong ziet een mooie mogelijkheid om door het organiseren van het EK de stedelijke jeugd beter te bereiken. “We zien dat we daar bij die doelgroep nog altijd slecht in slagen. Futsal sluit daarentegen goed aan bij hun wensen. Het is snel, aantrekkelijk, spectaculair en toegankelijk. Het EK in eigen land biedt daardoor een geweldige kans om deze doelgroep er meer bij te betrekken.”

Daarnaast denkt De Jong dat Futsal een goed antwoord is op de vraag om flexibiliteit, ook bij andere doelgroepen. “We zien dat niet iedereen meer zin heeft om twee keer in de week te trainen en op zaterdag of zondag een wedstrijd te spelen. Wat dat betreft is het Futsal een heel toegankelijke manier om toch te gaan of blijven voetballen. De drempel is veel lager bij deze voetbalvorm.”

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen