Lennart Thy wint FIFA Fair Play Award

KNVB Media
KNVB Media
24 september, 21:40

Lennart Thy kreeg de FIFA Fair Play Award. - Foto: FIFA/Getty Images

Voormalig VVV-Venlo-spits Lennart Thy heeft tijdens het FIFA The Best-gala de Fair Play Award in ontvangst genomen. Vorig seizoen mistte Thy de uitwedstrijd van zijn club tegen PSV omdat hij stamcellen doneerde aan een patiënt die leed aan acute leukemie.

"Het mooiste aan dit verhaal is dat er duizenden nieuwe stamceldonoren zijn in Nederland", zei Thy tijdens zijn speech op het FIFA-gala. "Dat maakt me enorm trots."

Stamceltransplantatie

Lennart Thy tijdens het TheBest-gala in Londen. - Foto: FIFA/Getty Images

Thy liet in overleg met de technische staf van zijn club VVV-Venlo in maart van dit jaar de uitwedstrijd tegen PSV schieten. Er was een dna-match met een leukemiepatiënt, waarop Thy besloot om bloed af te staan om zo een stamceltransplantatie mogelijk te maken. Als gevolg daarvan kon hij een week niet in actie komen.

De actie van Thy kreeg lof uit allerlei hoeken. Zo werd de spits tot Man of the Match-gekozen bij PSV - VVV-Venlo, zonder dat hij ook maar een stap op het veld had gezet. Ook supporters van andere clubs lieten hun respect blijken, door middel van applaus en spandoeken. Het hele voetbalweekend regende het steunbetuigingen voor de spits die sinds deze zomer voor het Turkse BB Erzurumspor uitkomt.

Bondscoach Sarina Wiegman van de OranjeLeeuwinnen was bij het gala ook genomineerd in categorie Best Women's Coach, maar kon haar titel niet prolongeren. Reynald Pedros van Olympique Lyon ontving in die categorie de award.

Massaal eerbetoon in stadions voor actie Lennart ThyLees meer over de steunbetuigingen voor Lennart Thy.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen

Terug naar boven