Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

'Een grote eer dat KNVB een van de twaalf FIFA Summits organiseert'

KNVB Media
KNVB Media
17 januari 2018, 17:30
1:38

Gianni Infantino en Michael van Praag op de FIFA-summit in Amsterdam. - Foto: KNVB Media

Met de nieuwe voorzitter Gianni Infantino slaat de FIFA een nieuwe koers in. De wereldvoetbalbond wil vooral transparanter zijn en openlijk discussiëren over de ontwikkeling van de voetbalsport. Over de hele wereld worden zogeheten FIFA Summits georganiseerd. Een van deze bijeenkomsten is georganiseerd door de KNVB en vond dinsdag plaats in Amsterdam.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino noemt het logisch dat de keuze voor de organisatie van een van de twaalf summits op Amsterdam is gevallen. "De KNVB kijkt met een open blik naar de wereld. Dat is een van de belangrijkste redenen dat we hier naar toe zijn gekomen. We weten dat hier een warm welkom zullen krijgen en dat we hier goed kunnen samenwerken."

Trots

KNVB-bondsvoorzitter Michael van Praag is trots dat de KNVB een van de FIFA Summits organiseert. "Natuurlijk is dat een eer. Over de hele wereld worden er twaalf georganiseerd en een ervan is in Amsterdam. Men heeft inmiddels wel door dat wij dat goed kunnen."

'Het is een eer dat Nederland dit mag organiseren' 

Geslaagde top

Van Praag kijkt terug op een geslaagde bijeenkomst. "Dat is geen verrassend antwoord, maar ik zal uitleggen waarom. We zijn hier samen met tien landen, waarvan de helft uit een ander werelddeel dan Europa. Daar spelen hele andere problemen dan waar wij ons druk om maken. En kijken ze ook anders tegen bepaalde zaken aan. Dat is heel leerzaam.

Op Infantino maakte vooral de gesprekken over de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal indruk. "De top van het vrouwenvoetbal bulkt van de kwaliteit, verspreid over de hele wereld. De finale van het afgelopen WK ging tussen de Verenigde Staten en Japan. Nederland is voor het eerst Europees kampioen. En weet je welk land de beste was op de laatste jeugd-WK's? Noord-Korea. Dat potentieel moeten we koesteren en over de hele wereld laten groeien."

'We willen vrouwenvoetbal wereldwijd laten groeien' 

Het groeiende gat met de toplanden

Een ander thema was de steeds groter wordende verschillen met de toplanden. Kunnen FIFA en de KNVB samen optrekken om het gat te verkleinen? Infantino countert de vraag met de opmerking dat er ook veel landen zijn die zich zorgen maken over het gat met Nederland. "Dat is een onderdeel van de ontwikkeling van het voetbal. Namens de UEFA was ik al bezig met Financial Fair Play: hoe kunnen we het voetbalsysteem eerlijk en duurzaam houden."

Er zouden meer voordelen moeten zitten aan het opleiden van spelers. Niet alleen financieel, maar ook dat spelers die een transfer maken ook daadwerkelijk aan spelen toekomen. "Clubs met tachtig contractspelers waarvan het merendeel wordt verhuurd zijn hem een doorn in het oog", volgens Van Praag. "En ik ken Gianni aan heel lang. Dan gaat er ook wat gebeuren."

'Er moeten meer voordelen zitten aan het opleiden van spelers'  

De mooiste herinnering aan Oranje

En natuurlijk  moest het ook nog even over Oranje gaan, dat volgens Infantino zal worden gemist op het WK in Rusland. De eerste herinnering van de FIFA-voorzitter aan het Nederlands elftal gaat terug tot 1978. "Een fantastisch elftal dat de finale. En in 1974 was Oranje nog beter heb ik me laten vertellen."

De namen van Nederlandse topspelers rollen vol bewondering van zijn tong. "Van Cruijff tot Van Basten. Later Bergkamp. En daarna Sneijder en ook Robben." Nederland hoort op een WK. "En daarom breiden we in 2026 het aantal deelnemers ook uit naar 48", grapt hij even later op de persconferentie.

De favoriete herinnering aan Nederland van Gianni Infantino.

 

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen