Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van Praag presenteert verkiezingscampagne FIFA

KNVB Media
KNVB Media
2 maart 2015, 11:49
16:15

Foto:

Bondsvoorzitter Michael van Praag van de KNVB heeft maandagmiddag zijn 'FIFA normalisatieagenda 2015-2019' gepresenteerd en zijn verkiezingscampagne voor het presidentschap van FIFA bekendgemaakt. Van Praag wil als president de FIFA in een betere staat achter laten voor de volgende generatie. We moeten ervoor zorgen dat voetbal voor iedereen blijft."

Van Praag wil als president de FIFA in een betere staat achter laten voor de volgende generatie. "We zien dat de stroom aan negatieve berichten over onze FIFA maar door gaat. We zien weggemoffelde rapporten. We zien films door en over FIFA die 20 miljoen euro kostten. En we zien aanhoudende verhalen rond de toewijzing van WK’s. Dat is niet mijn wereldvoetbalbond, dat is niet de manier waarop ik de sport waaraan ik zoveel te danken heb, afgebeeld wil zien. Normalisatie, dat is het sleutelwoord. De organisatie moet ‘gewoon’ ‘normaal’ gaan doen."

Eindtoernooien toegankelijker

Deelname aan een eindtoernooi kan ongelooflijke impuls kan betekenen voor de ontwikkeling van voetbal in een land. Daarom wil Van Praag meer landen de kans geven om toe te treden tot het allerhoogste podium van het internationale voetbal. Het WK moet naar 40 landen. Met een vaste plek voor het organiserende land, of de organiserende landen. En een gegarandeerde plaats voor de wereldkampioen om zijn titel te verdedigen. Maar ook met een extra land per confederatie.

Om verbreding mogelijk te maken moet het fundament versterkt worden. Wereldwijd moet daarom geïnvesteerd worden in het opleiden van jeugdtrainers. Van Praag wil een mondiale trainersacademie beginnen om kinderen over de gehele wereld de best mogelijke begeleiding te kunnen bieden. Hier moeten jeugdtrainers van bonden opgeleid worden, de beste trainings- en begeleidingsmethoden afgesproken worden en kennisoverdracht gegarandeerd worden.

Ook voor scheidsrechters moet een centrale scheidsrechtersacademie komen die de wereldstandaard moet verhogen. Daarnaast moeten moderne technieken, zoals de video-assistent - waar sportief, technisch en financieel haalbaar - ter beschikking worden gesteld aan scheidsrechters. Want, gelooft Van Praag, hoe groter de belangen bij een wedstrijd, hoe belangrijker voor de geloofwaardigheid van onze sport dat scheidsrechters de beschikking hebben over alle mogelijkheden die er zijn.

FIFA-Ambassades

Om te kunnen investeren in het voetbal moet de kennis die verzameld is tussen de muren van een kantoorgebouw in Zürich naar buiten worden gebracht. Van Praag ziet het als plicht om naar mensen toe te gaan. Daarom zal hij het initiatief nemen voor zogenaamde regionale FIFA-ambassades. Op elk continent moet minimaal één regionaal ondersteuningscentrum komen, waar kennis in nauwe samenwerking met de confederaties gedeeld kan worden. Die kennis is nodig om als sport verder te kunnen groeien. Deze centra zullen open deuren moeten hebben, en continu bereid moeten zijn om kennis te delen, maar ook op te nemen. Met experts die jarenlange ervaring hebben in de voetbalwereld, maar die nog altijd openstaan voor nieuwe ideeën.

 

Financiën

Omdat op dit moment te veel geld aan randzaken verdwijnt, wil Van Praag de toelage aan de bonden verviervoudigen, van 250.000 dollar naar een miljoen per jaar per bond. Ook wil hij dat een apart budget komt voor infrastructurele verbeteringen voor bonden die dit nodig hebben.

Daarnaast moet meer geld uitgekeerd worden aan deelnemers aan het WK en de Confederations Cup, en moeten de organisatiekosten per deelnemer omlaag gebracht worden. Hiervoor moet FIFA meer eigen ervaring gebruiken als het om het inkopen van zaken gaat.

Transparantie

Normalisatie, dat is het sleutelwoord. Transparantie hoort daar bij. Van Praag heeft het voornemen het veelbesproken rapport-Garcia, over de toegewezen WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar, zo snel mogelijk openbaar te maken. Ook mag iedereen de hoogte van zijn eigen vergoeding weten, net als de financiën van FIFA. En wat voor elk normaal bedrijf geldt, moet ook voor FIFA gelden: een normale accountancy test die aan de internationale standaarden van deze tijd voldoet. Bovendien wil Van Praag na elke belangrijke vergadering in alle openbaarheid de besluiten toelichten en bekendmaken.

Van Praag hoopt in de komende vier jaar te bewijzen dat de FIFA beter kan. Daarna mag een jonger iemand het van hem overnemen. De vertegenwoordigers van het betaald- en amateurvoetbal hebben de financiering van het programma goedgekeurd.

Lees hier meer over de campagne van Michael van Praag

Volg de campagne via www.michaelvanpraag.com


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen