Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB staat open voor vernieuwing WK

KNVB Media
KNVB Media
10 januari 2017, 13:15

Operationeel directeur Gijs de Jong: 'De KNVB staat open voor vernieuwing van het WK'. - Foto: KNVB Media

Tijdens het WK in 2026 zullen er voor het eerst geen 32 maar 48 landen in actie komen. Dat is de uitkomst van een stemming bij de wereldvoetbalbond FIFA op dinsdag 10 januari in het hoofdkantoor in Zürich. Het plan werd geïnitieerd door de nieuwe voorzitter van de FIFA, Gianni Infantino.

Tijdens het WK 2026 zal er gevoetbald gaan worden in zestien groepen van drie landen. De twee beste ploegen gaan door naar de knock-outfase. Zo neemt het aantal wedstrijden toe van 64 naar 80. Het aantal wedstrijden tot aan de finale blijft overigens wel gelijk, omdat er minder poulewedstrijden en meer knock-outwedstrijden zullen zijn. Ook het aantal dagen waarop het toernooi wordt gevoetbald blijft hetzelfde; 32.

Open voor vernieuwing

Het sportieve belang moet centraal staan en een nieuwe WK-opzet moet het voetbal vooruit helpen

“De KNVB staat open voor vernieuwing van het WK en we begrijpen dat dit een wens is van kleinere landen binnen de FIFA, waar 211 landen bij zijn aangesloten”, zegt operationeel directeur Gijs de Jong. “Het sportieve belang moet echter centraal staan en een nieuwe WK-opzet moet het voetbal vooruit helpen."

"Een uitbreiding van het WK biedt meer landen kans op plaatsing voor een wereldkampioenschap, wat goed is voor de ontwikkeling en beleving van het voetbal wereldwijd. Anderzijds moet een nieuwe opzet niet leiden tot een toename van oninteressante wedstrijden of meer overbelasting voor spelers; daar is niemand bij gebaat. De charme en kracht van het WK mag niet verloren gaan door economische belangen.”

In gesprek

De FIFA zal de komende periode meer duidelijkheid geven over de invulling en uitwerking van het WK met meer landen. De KNVB gaat vervolgens de voor- en nadelen van de opzet bestuderen en met de betrokkenen in het Nederlandse voetbal bespreken.


Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen