Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van Praag: 'Bruggen bouwen tussen politiek en sportwereld'

KNVB Media
KNVB Media
31 mei 2016, 18:00

Bondsvoorzitter Michael van Praag sprak dinsdag de Europese Raad toe. - Foto: KNVB Media

“De sport heeft de politiek nodig”, zo betoogde Michael van Praag dinsdag in Brussel, waar hij in het kader van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie gevraagd was om de Europese Raad toe te spreken. "Maar", zo vulde hij aan; "sport is ook erg belangrijk voor de politiek."

“Sport levert een niet in geld uit te drukken grote waarde voor een land”, vertelde de bondsvoorzitter van de KNVB aan zijn gehoor. “De maatschappelijke kracht van voetbal is enorm. Voetbal draagt bij aan de vorming en ontwikkeling van mensen, aan hun gezondheid en onderlinge verbondenheid. Maar de overheid betekent ook heel veel voor de sport. Het maakt sport mogelijk en zorgt voor kaders waar spelregels ophouden.”

“Ik denk dat het ontzettend belangrijk is dat we deze grote maatschappelijke kracht blijven inzetten en stimuleren”, vervolgde Van Praag. “De oproep tot een regelmatige dialoog tussen overheid en sport is me dan ook uit het hart gegrepen. De sport heeft de politiek nodig. Om ons scherp te houden en te inspireren, de sport de spiegel voor te houden en de 'inconvenient truth' te blijven herhalen.”

Bruggen bouwen

De oproep tot een regelmatige dialoog tussen overheid en sport is me uit het hart gegrepen

Van Praag benadrukte dat hij als UEFA-presidentskandidaat bruggen wil bouwen. Binnen de sportwereld, maar ook zeker daarbuiten. “Ik zou heel graag zien dat er een stevigere brug zou ontstaan tussen politiek en sport. Dat we nauwer en regelmatiger gaan samenwerken op gebied van integriteit, acceptatie van diversiteit in het voetbal, racisme, mensenrechten en veiligheid. Want de sport is kwetsbaar door zijn enorme populariteit en moet beschermd worden.”

Michael van Praag: 'Building bridges' (English version) Michael van Praag: 'Building bridges' (English version) Lees hier de gehele speech van Michael van Praag in het Engels.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen