Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Van Praag wil president UEFA worden

KNVB Media
KNVB Media
18 mei 2016, 13:28

Michael van Praag wil de termijn van Michel Platini afmaken. - Foto: KNVB Media

KNVB’s bondsvoorzitter Michael van Praag heeft zojuist aan zijn collega's van het uitvoerend comité van UEFA laten weten kandidaat te willen zijn voor het presidentschap van UEFA. Hij wil de termijn van Platini, nog 2,5 jaar, afmaken en daarna ruimte maken voor een breed gedragen nieuwe voorzitter.

“UEFA heeft op dit moment een bruggenbouwer nodig. Ik wil mijn ervaring, netwerk en kennis inzetten om binnen 2,5 jaar van UEFA weer een hechte eenheid te maken,” zegt Van Praag in een eerste reactie. “Op bestuurlijk gebied leeft het Europese voetbal al acht maanden in een soort van impasse. Die wil ik doorbreken om de weg te plaveien voor een nieuwe, jongere voorzitter.”

Het uitvoerend comité van UEFA besloot vandaag dat de verkiezingen op 14 september 2016 plaatsvinden. De deadline voor personen om zich kandidaat te stellen is 20 juli. Pas nadat de UEFA alle Europese heeft uitgenodigd een kandidaat te leveren en de KNVB dat doet, is de kandidatuur officieel. Tot die tijd is het een voornemen.

Waarom een presidentschap voor 2,5 jaar? 

“Dat is de periode die nog openstaat van de termijn van Michel Platini en de periode die ik denk nodig te hebben om UEFA weer in rustiger vaarwater te brengen. En in 2,5 jaar kan ik ook de weg plaveien voor een nieuwe president. Want net zoals ik destijds zei toen ik kandidaat was voor het presidentschap van FIFA, vind ik nu nog steeds dat het voetbal toe is aan nieuwe generatie bestuurders. Alleen ligt het werk nu al acht maanden stil en heeft een nieuwe bestuurder minstens een jaar nodig om zich in te werken. Dat kunnen we ons niet veroorloven. Daarom ga ik graag direct aan de slag. Mijn voordeel is dat ik de voorzitters van alle bonden ken en goed met hen kan samenwerken.”

Wat kunnen we van UEFA verwachten met Van Praag aan het roer?

“Niets zou stoerder zijn dan nu allerlei revoluties aan te kondigen. De rol die ik voor mezelf zie op dit moment, in de fase waarin UEFA zit, is echter anders. UEFA heeft op dit moment behoefte aan continuïteit, stabiliteit, geloofwaardigheid en leiderschap. Daarnaast zijn er bij UEFA voldoende uitdagingen. Denk bijvoorbeeld aan de dreiging van clubs die een eigen competitie willen starten, de structuur van de clubcompetities, mensenrechten, discriminatie, en de enorme veranderingen van commerciële marketing in voetbal. En ook hoe UEFA de nationale bonden beter kan ondersteunen. Na 2,5 jaar gaat het bij en binnen UEFA gewoon weer over voetbal. Dat is wat jullie van mij kunnen verwachten. Op het moment dat ik eventueel officieel kandidaat ben, kan ik meer over mijn plannen met UEFA met de andere bonden en overige geïnteresseerden delen."

Michael van Praag gaf deze eerste korte reactie vanuit Basel, waar het uitvoerend comité van UEFA vandaag bij elkaar kwam. Hij zal de aanwezige media in Basel te woord staan en ook zoveel als mogelijk telefonisch vragen beantwoorden. Aangezien hij de aankomende periode nog in het buitenland verblijft, is het helaas niet mogelijk om op dit moment aan alle verzoeken te voldoen.     

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen