Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

FIFA maakt werk van mensenrechten

KNVB Media
KNVB Media
16 april 2016, 10:05

'De FIFA heeft zich volledig gebonden aan het respecteren van mensenrechten' - Foto: KNVB Media

De FIFA heeft in februari een omvangrijk pakket aan hervormingen aangenomen. Onderdeel daarvan was ook de wens om mensenrechten te beschermen in de voetbalwereld. Daarop is mensenrechtenprofessor John Ruggie, verbonden aan Harvard en de Verenigde Naties, gevraagd advies uit te brengen.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft het rapport van Ruggie overhandigd gekregen. De FIFA-president wil actief werk maken van de 25 aanbevelingen die de professor van de universiteit van Harvard heeft gedaan.

Ruggie was door de wereldvoetbalbond gevraagd aanbevelingen te doen voor het opnemen van mensenrechten in bidprocedures voor WK’s. Aangezien de gastlanden van WK 2018 en 2022 al bekend zijn, kunnen de aanbevelingen helaas pas een rol gaan spelen vanaf de bidprocedure voor het WK in 2026.

KNVB blij met initiatief

De KNVB is blij met dit initiatief. In 2014 kreeg de bond bij UEFA al voor elkaar dat mensenrechten voortaan een expliciet onderdeel moeten uitmaken van de bidprocedures.

Het uitvoerend comité van UEFA nam het voorstel van de KNVB unaniem aan, waarna UEFA dit neerlegde bij FIFA. De nieuwe president van de FIFA zegt actief werk te willen maken van het advies van Ruggie, en een voorloper en voorbeeld te willen zijn voor andere internationale sportorganisaties.

'FIFA is vastberaden'

“De FIFA heeft zich volledig gebonden aan het respecteren van mensenrechten”, reageert Infantino op de website van de FIFA. “Ik wil professor Ruggie bedanken voor zijn werk om dit rapport te maken dat, samen met FIFA’s eigen inspanningen, de weg vooruit begeleidt. Dit is een continu proces en uitdagingen blijven altijd bestaan, maar de FIFA is vastberaden zijn rol wat betreft het respecteren van mensenrechten op te pakken.”

Enkele voorbeelden van de aanbevelingen van professor Ruggie:

•         Eén lid van het topmanagement bij de FIFA moet formeel de verantwoordelijkheid krijgen voor het mensenrechtenbeleid.
•         De FIFA-bestuursorganen moeten ten volle rekening houden met de toezeggingen van mensenrechten in hun besluitvorming.
•         Mensenrechten moeten deel uitmaken van de criteria om bids voor toernooien te beoordelen, ze moeten een belangrijke factor vormen in de selectie van het gastland.
•        Als de FIFA niet in staat is ernstige mensenrechtenschendingen te verminderen, moet de organisatie overwegen de relatie met deze partner op te schorten of te beëindigen.


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen