Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

FIFA-verkiezingen van minuut tot minuut

KNVB Media
KNVB Media
26 februari 2016, 7:30

Foto: KNVB Media

Via ons liveblog kun je vandaag van minuut tot minuut de presidentsverkiezingen van de FIFA volgen. Names de KNVB zijn Michael van Praag, Bert van Oostveen en Chris van Nijnatten in Zürich. Zij proberen zo goed mogelijk mee te geven hoe de verkiezingsdag eruit ziet.

Livestream van het FIFA-congres

18.24 uur: Voor zover vanuit Zürich. Bedankt voor het lezen en nog een fijne avond.

18.07 uur: Bert van Oostveen: "Dit is wat we nodig hadden om het voetbal weer vooruit te helpen. Dit is wat FIFA nodig heeft. Hier knokken we al een hele tijd voor. De campagne van Infantino was geweldig, zijn verhaal deugde. Maar nu begint het echte werk pas. Er is een berg werk te doen en daar gaat de KNVB waar nodig hem bij helpen."

18.04 uur: Michael van Praag: "Dit is grandioos. Ben er emotioneel van, dat je in vier maanden de meerderheid van de wereld achter je krijgt. Met een goed verhaal ook nog. Ik verwacht heel veel van Gianni. We moeten blij zijn met hem als nieuwe president van de FIFA."

18.03 uur: Gianni Infantino heeft een meerderheid van de stemmen gehaald (115), en is de nieuwe FIFA-president.

17.57 uur: De stemmen worden geteld. In de eerste ronde was 2/3 meerderheid van de stemmen nodig om te winnen. In deze ronde is een meerderheid voldoende. Stukje extra spanning dus.

17.53 uur:

16.40 uur: Bert van Oostveen: "Verrassend dat Champagne en Prins Ali in de race blijven. Hun stemmers moeten anders kiezen om tot een meerderheid van 104 stemmen te komen bij een van de koplopers."

16.35 uur: Michael van Praag: "Alle media zagen Salman als grote kanshebber. Maar nu Infantino met de meeste stemmen."

16.30 uur: Bert van Oostveen: "Knap werk van Infantino. De eerste slag is binnen, Herbstmeister!"

16.10 uur: Uitslag eerste ronde. Geen 2/3 meerderheid voor één van de kandidaten. Een tweede ronde volgt waarin een meerderheid volstaat.

15.46 uur: In deze volgorde verliep de afgelopen twee uur voor de aanwezigen: wachten, appen, stemmen, zitten, bellen.

15.35 uur: Het tellen van de stemmen is begonnen. 

15.05 uur: Bert van Oostveen brengt stem uit namens Nederland, op Gianni Infantino.

14.50 uur: Michael van Praag en Bert van Oostveen lopen wat rond. Het duurt lang is een understatement. We zijn bij de letter M.

14.11 uur: It's a waiting game. Na 20 minuten zitten we bij de letter C van alle bonden die gaan stemmen.

13.50 uur: Stemmen is begonnen. Dit kan even duren.

13.47 uur: Tokyo Sexwale trekt zich terug als FIFA-presidentskandidaat.

13.45 uur: speech Tokyo Sexwale.
​Michael van Praag: "Vitale performance, met vooral veel humor."

13.30 uur: Infantino oogst applaus al tijdens zijn speech bij: "The money of FIFA is your money!" Van Praag en Van Oostveen: "achter ons horen we 'best speech so far'."

13.29 uur: speech Gianni Infantino.
Michael van Praag: "Infantino in alle talen van de wereld imponerend op de inhoud."

13.16 uur: speech Jérôme Champagne.
Michael van Praag: "Te dwingend voor zo'n groot en divers publiek."

13.05 uur: speech sjeik Salman.
Michael van Praag: "Degelijke speech. Veel nadruk voor eenheid voetbal."

12.55 uur: speech Prins Ali.
Michael van Praag: "Zijn speech is een stuk beter dan die van vorig jaar."

12.50 uur: Met deze pocket Game Boy wordt vandaag gestemd. Maar niet voor de FIFA-president, dat gebeurt in een stemhokje. Stemfies helaas verboden ;)

12.30 uur: Het FIFA-congres gaat zo weer verder. Dan komen eerst alle vijf presidentskandidaten aan het woord (5x 15 minuten spreektijd), waarna vervolgens gestemd wordt. 

12.00 uur: andere vraag: "waarom er kauwgom ligt op de desk van directeur Bert van Oostveen?"

11.49 uur: één van de vragen: "Kun je eigenlijk een beetje goed lunchen in Zürich?"

11.30 uur: Lunch time. Over een uur gaat het FIFA-congres verder met punt 11 van de agenda: de presidentsverkiezingen.

11.25 uur: De hervormingsplannen zijn aangenomen! Bert van Oostveen: "Eindelijk hervorming binnen de FIFA en gelukkig grote meerderheid". Michael van Praag: "Ongeloofelijk dat er nog 22 afgevaardigden tegen zijn."

11.18 uur: #Belangrijk.

 

11.05 uur: Eén van de belangrijkste hervormingsplannen: de nieuwe FIFA-president mag maximaal 12 jaar aanblijven. Joseph Blatter was 18 jaar president. Wij vinden dat dat niet meer mag voorkomen.

10.43 uur: Er wordt zo gestemd over hervormingen binnen FIFA. Spannend, want daar wordt onder andere bepaald hoeveel (minder) macht de nieuwe FIFA-president krijgt. Bij ieder punt is 75% van de stemmen nodig (156) om ze aan te nemen. Michael van Praag: "Wij zijn uiteraard vóór alle hervormingsplannen."

10.14 uur: FIFA-voorzitter Issa Hayatou (voor nog een paar uur) spreekt de zaal toe (agendapunt 7): "Na een jaar van crisis staat de toekomst van de FIFA op het spel. FIFA gaat het respect van iedereen terugverdienen."

10.04 uur: Zo ziet het speelveld er vandaag uit voor Michael van Praag en Bert van Oostveen:

09.51 uur: Thomas Bach van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) opent het congres. Dat is bijzonder, hij is speciaal uitgenodigd door FIFA. Het IOC onderging ook hervormingen en Bach denkt dat FIFA veel van hem kan leren: "Hervormingen zijn niet makkelijk, maar vandaag wordt een eerste stap gezet." Naast een nieuwe FIFA-president wordt er vandaag ook gestemd over hervormingen binnen de FIFA.

 

09.41 uur: Er wordt gestemd. Maar dit is alleen nog een test. Toch weten 11 bonden niet dat het WK in 2018 in Rusland wordt gehouden en 9 bonden dachten dat Argentinië in 2014 wereldkampioen werd. Wij (Bert van Oostveen) drukten goed :-)

09.36 uur: Michael van Praag: 'De meest opvallende vraag die ik van de media kreeg "Op wie stemt u en waarom".'

09.30 uur: Michael van Praag en Bert van Oostveen zijn binnen in het Hallenstadion. Het duurt even voordat iedereen zit, daarom begint het congres tien minuutjes later.

09.17 uur: Bondsvoorzitter Michael van Praag en directeur betaald voetbal Bert van Oostveen staan de (internationale) media te woord voorafgaand aan het FIFA-congres.

08.50 uur: Hier (Hallenstadion) wordt vandaag de nieuwe FIFA-president gekozen. Van de 209 bonden mogen er 207 stemmen (Indonesië en Koeweit zijn geschorst). In de eerste ronde stemt iedere bond op één van de vijf kandidaten. Als er in de eerste ronde een kandidaat 2/3 van de stemmen haalt, is dat de nieuwe president. Zo niet, dan volgt er een tweede ronde met vier kandidaten (kandidaat met minst aantal stemmen valt af). In de tweede ronde is een meerderheid (104 stemmen) voldoende om de verkiezingen te winnen.

08.38 uur: Niet alleen de verkiezingen zijn belangrijk, vandaag staan ook een aantal hervormingspunten op de agenda. Onder andere om de nieuwe FIFA-president minder macht te geven (meer de rol van ambassadeur).

08.32 uur: Het FIFA-congress is vanaf nu ook te volgen via de livestream van de FIFA.

08.00 uur: Michael van Praag en Bert van Oostveen zullen proberen vragen die binnenkomen via @KNVB zo goed mogelijk te beantwoorden.

07.56 uur: De stem van de KNVB gaat naar Gianni Infantino. Mocht Infantino in de eerste ronde afvallen, stemmen we in de tweede ronde blanco.

07.30 uur: Om 09.30 start het FIFA-congres. De verkiezingen zelf staan op punt 11 (van de 12) van de agenda. Hoe laat die precies zijn is nu nog moeilijk in te schatten, maar we gokken halverwege de middag.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen