Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Genomineerden voor Michael van Praag (MVP) award bekend

KNVB Media
KNVB Media
28 september 2022, 10:52

De drie genomineerden voor de MVP-award zijn bekend. - Foto: KNVB Media

Deze woensdag wordt de MVP (Michael van Praag) award uitgereikt. De MVP-award is een jaarlijks terugkerende prijs voor een individu of collectief dat zich heeft ingezet voor inclusie, toegankelijkheid en diversiteit binnen het voetbal. De prijs wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. In de zomer stond de oproep uit en kon iedereen een speler, bestuurder, team, club of organisatie nomineren. Dit zijn de top-3 genomineerden:

SV Alliance ’22

Robert Graat, bestuursvoorzitter
In mei presenteerde de club het nieuwe wedstrijdtenue voor seizoen 2022/2023 inclusief het OneLove-logo op de mouw. Alliance is de eerste amateurvereniging die op deze manier een statement maakt vóór de verbindende kracht van het voetbal en tégen discriminatie en uitsluiting. Bestuursvoorzitter Robert Graat: het OneLove-logo op het nieuwe wedstrijdshirt is niet op zichzelf staand maar gaat gepaard met een reeks activiteiten rond het OneLove-thema, waarbij we leden, teams, trainers, scheidsrechters en ouders betrekken en hen de vraag voorleggen: “Wat doe jij (of wat kan je doen) als je met discriminatie, grensoverschrijdend gedrag en pesterijen wordt geconfronteerd?”

Robert Graat, bestuursvoorzitter Alliance'22

Agnes Elling

Onderzoeker Mulier Instituut
Agnes legt al jaren zaken bloot die in sport anders moeten op het gebied van inclusie, toegankelijkheid en uitsluiting. Ze durft hierbij haar onderzoeksresultaten en visie publiekelijk en genuanceerd te presenteren. In het onderzoek 'Sekse(on)gelijkheid in de sport' toonde ze aan dat alhoewel veel sporten tegenwoordig ook door vrouwen worden beoefend, er in verenigingssport en topsport nog wel degelijk sprake is van genderongelijkheid. Ook spreekt ze zich uit voor inclusiever taalgebruik in de media als het gaat om vrouwenvoetbal en deed ze onderzoek naar homo-acceptatie en racisme binnen het betaald voetbal voor mannen.

Agnes Elling

Karin Blankenstein

Oprichter John Blankenstein Foundation
Sinds de oprichting van de John Blankenstein Foundation zet Karin zich onvermoeibaar in voor gelijkheid voor seksuele geaardheid in de sport. Bovendien zoekt zij continu de dialoog in de voetbalwereld om te kunnen zijn wie je wilt zijn zonder vooroordelen. Hierbij zijn acceptatie en inclusie onmisbare woorden voor haar. Dit draagt ze uit in woord en daad. Als de drijvende kracht achter de John Blankenstein Foundation zorgt ze met workshops en bewustwording voor grotere LHBTI-acceptatie in het voetbal en de sport.

Karin Blankenstein

Selectiecommissie

De top-3 genomineerden zijn gekozen uit alle aangedragen inzendingen. De selectie is gemaakt door verschillende vertegenwoordigers uit het amateurvoetbal (AV) en betaald voetbal (BV). De selectiecommissie bestaat uit:

  • Just Spee (Bondsvoorzitter KNVB)
  • Mohammed Allach (Directeur BVO)
  • Marijke Krabbenbos (Bestuurder AV)
  • Marjolein Schepers (Speelster AV)
  • Stanley Menzo (Trainer/oud-speler)
  • Jacinta Lieuwes (Lid Commissie Mijnals)

MVP-award

Tijdens het afscheid van oud-bondsvoorzitter Michael van Praag in 2019 werd door hem en de huidige bondsvoorzitter Just Spee het 'Pact van Praag' ondertekend. Hierin staan acht speerpunten waarmee de KNVB zich de komende jaren verder gaat inzetten voor bevordering van inclusie, toegankelijkheid en diversiteit binnen het voetbal. Eén van deze speerpunten is het uitreiken van de MVP-award.

De MVP-award wordt vandaag uitgereikt door Michael van Praag zelf.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen