Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Commissie Mijnals richt zich op racisme en discriminatie in het voetbal

KNVB Media
KNVB Media
3 juli 2020, 8:30

De Commissie Mijnals, met v.l.n.r. Ahmed Marcouch, Jeroen Visscher, Daphne Koster, Humberto Tan, Ruud Gullit, Robert Geerlings, Marjan Olfers en Jacinta Lieuwes - Foto: KNVB Media

Deze week is de commissie Mijnals in het leven geroepen. Deze commissie is opgezet om de KNVB en de Rijksoverheid in kennis en zo nodig daad te helpen in het realiseren van haar ambities waar het gaat om racisme, discriminatie en inclusiviteit in het voetbal.

De commissie Mijnals hecht – net als de KNVB en Rijksoverheid – enorm aan het beginsel dat de rechten en kansen van iedereen bevorderd worden zodat we een duurzame verandering in het voetbal teweegbrengen.

Aanvalsplan

In februari hebben de KNVB en Rijksoverheid hun aanvalsplan tegen racisme en discriminatie in het voetbal gepresenteerd, getiteld ‘Ons voetbal is van iedereen. Samen zetten we racisme en discriminatie buitenspel’. Dit meerjarige plan bevat ruim twintig onderdelen, verdeeld over de pijlers voorkomen/bewustwording, signaleren en sanctioneren. Eén van deze maatregelen heeft geleid tot de oprichting van de commissie Mijnals. Hierin nemen uiteenlopende personen uit het openbaar bestuur, de media, bedrijfsleven, de wetenschap en de voetbalwereld zitting. De samenstelling van de commissie Mijnals is tijdens een eerste bijeenkomst in Zeist bekrachtigd: 

  • Humberto Tan (tv-presentator/journalist)
  • Ruud Gullit (oud-international, oud-trainer en voetbalanalyticus bij diverse tv-stations)
  • Daphne Koster (oud-international en manager vrouwenvoetbal bij Ajax)
  • Jacinta Lieuwes (voorzitter van amateurvereniging ODIN ’59)
  • Ahmed Marcouch (burgemeester van Arnhem)
  • Marjan Olfers (hoogleraar sport en recht)
  • Robert Geerlings (advocaat, zaakwaarnemer en oud-voorzitter van de Sportraad Amsterdam)
  • Jeroen Visscher (organisatieadviseur en oud-gastdocent van de opleiding Coach Betaald Voetbal)

Racisme en discriminatie buitenspel

Bij de eerste bijeenkomst is tevens Humberto Tan gekozen als voorzitter. Humberto Tan: “Na de afschuwelijke beelden van FC Den Bosch – Excelsior werd het weer pijnlijk duidelijk dat we racisme en discriminatie in het voetbal echt buitenspel moeten zetten. Bij de KNVB heerst het besef dat hiervoor ook de beschikbare kennis en draagvlak in het voetbal en in de samenleving moeten worden benut. De wens voor deze commissie is zo’n half jaar geleden geuit en wij zijn hiervoor uitgenodigd. De vraag aan ons is om plannen en strategieën vanuit onze expertise te toetsen, onze eigen prioriteiten in te brengen en gezamenlijk met de KNVB en Rijksoverheid ambitie te tonen en realiseren.”

De commissie Mijnals zal gevraagd en ongevraagd de KNVB en Rijksoverheid adviseren

De commissie Mijnals zal gevraagd en ongevraagd de KNVB en Rijksoverheid adviseren, komt tenminste vier keer per jaar samen, heeft frequent overleg met de programmamanager van Ons voetbal is van iedereen, Houssin Bezzai, en tevens met de directie van de KNVB. Ook zal de commissie Mijnals in contact staan met het ‘Voetbal Voor Iedereen’-netwerk van de KNVB, dat vorig jaar van start ging en bestaat uit uiteenlopende maatschappelijke organisaties.

Lang gekoesterde wens

Houssin Bezzai: “Het is bij de KNVB een lang gekoesterde wens. We zijn blij met de commissie Mijnals als waardevolle toevoeging aan de reeds lopende initiatieven. Want gezamenlijk, als we alle kennis en inzet bundelen, komen we verder met de bestrijding van racisme en discriminatie.”

De commissie is genoemd naar Humphrey Mijnals (1930 – 2019), de eerste voetballer van Surinaamse afkomst die in het Nederlands elftal speelde. Hij kwam driemaal uit voor Oranje. Na zijn loopbaan als speler, werd hij trainer van de Utrechtse club Faja Lobi. Mijnals kreeg in 2000 de eretitel Surinaams voetballer van de eeuw. In 2008 ontving hij de Sportpenning van de gemeente Utrecht.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen