Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Kick-off plan tegen racisme en discriminatie: Ons voetbal is van iedereen

KNVB Media
KNVB Media
8 februari 2020, 16:00

Het plan 'Ons voetbal is van iedereen' is zaterdag gepresenteerd. - Foto: KNVB Media

Bij amateurvoetbalvereniging (AVV) Zeeburgia in Amsterdam is zaterdag het plan 'Ons voetbal is van iedereen' gepresenteerd. In het bijzijn van jeugdspelers van Zeeburgia, ministers Bruins en Koolmees, de directie van de KNVB, vertegenwoordigers van de media en voetbalpartners werden het proces, de inhoud en de volgende stappen van het plan toegelicht.

De afgelopen twee maanden hebben experts van binnen en buiten het voetbal samen met de Rijksoverheid keihard gewerkt om tot een concrete en landelijke aanpak te komen voor zowel het amateur- als betaald voetbal. In afstemming met de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en maatschappelijke belangenorganisaties is tot een krachtig meerjarig beleidsprogramma gekomen. Alle betrokkenen zijn optimistisch over de uitkomsten en denken hiermee een basis te kunnen leggen voor een effectieve aanpak in het gehele voetbal.

Ons voetbal is van iedereen Ons voetbal is van iedereen Lees het volledige plan.

Op verschillende vlakken is de afgelopen jaren al veel ondernomen tegen racisme en discriminatie. Gezamenlijk kunnen nu de volgende stappen worden gezet. Het plan betreft drie onderdelen: voorkomen, signaleren en sanctioneren.

  • Voorkomen
    Veruit de meeste mensen in onze samenleving zijn er niet op uit om anderen doelbewust te kwetsen. In die gevallen kunnen voorlichting, dialoog en bewustwording het gedrag positief veranderen. Dit wordt dus een heel belangrijk onderdeel, zeker als positief gedrag wordt beloond en goede voorbeelden een podium krijgen.
  • Signaleren
    Soms is het heel moeilijk om racisme en discriminatie vast te stellen op de tribune of op een van de amateurvelden. Het is vaak lastig te bewijzen wie zich hieraan schuldig heeft gemaakt. Meldingen, signalen, harde bewijslast maar ook persoonsgegevens zijn nodig om op te kunnen treden tegen diegenen die de norm overschrijden en ook hierin wordt geïnvesteerd.
  • Sanctioneren
    Daders moeten worden aangepakt. Daarom worden degenen die zich schuldig maken aan racisme en discriminatie strikt aangepakt. Dat zal op alle juridisch mogelijke manieren gebeuren. Er wordt ook nadrukkelijk ingezet op straffen die leiden tot meer bewustwording en een gedragsverandering.

Dit samen vormt een pakket van ruim 20 maatregelen en interventies die samen met alle partijen worden uitgerold. In totaal wordt de komende drie jaar samen met de overheid ruim 14 miljoen euro geïnvesteerd in dit plan.

Samen aan de slag!

Deze centrale aanpak gaat echter veel verder dan alleen een aantal maatregelen. De KNVB, Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie, spelers, trainers, scheidsrechters, clubs, supporters, maatschappelijke organisaties, overheid, voetballiefhebbers willen gezamenlijk een positieve beweging op gang brengen. Meepraten met de beleidsmakers wordt hierbij gefaciliteerd. Daarnaast worden clubs, trainers, spelers en officials geholpen en ondersteund, zodat gezamenlijk een front tegen racisme en discriminatie kan worden gevormd. Het voetbal verbindt talloze mensen met uiteenlopende achtergronden.

Meer doen met voetbal? Doe mee!

Er zijn vele manieren waarop jij ook mee kan doen. Niet alleen als speler, maar ook als coach, scheidsrechter, bestuurder of als andere vrijwilliger.

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen