Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

KNVB onderzoekt mogelijkheid videoreferee

KNVB Media
KNVB Media
22 juli 2014, 14:33

Foto:

De KNVB gelooft sterk in de toekomstige ondersteuning van een videoreferee in het voetbal. In de pilot Arbitrage 2.0 onderzoekt de KNVB - als enige land ter wereld - de mogelijke invulling hiervan.

De videoreferee is een scheidsrechter die, buiten het veld, de arbitrage kan ondersteunen in het nemen van beslissingen tijdens de wedstrijd. Dit doet hij met behulp van beelden van de aanwezige camera’s in het stadion.

De KNVB onderzoekt of videoarbitrage een toegevoegde waarde kan zijn voor de huidige arbitrage. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat de snelheid van het spel gewaarborgd blijft. Daarom richten de onderzoekers zich op cruciale situaties die de wedstrijd beïnvloeden. Het eerste seizoen van de pilot leert dat de videoreferee van waarde is bij gemiddeld drie à vier belangrijke beslissingen per wedstrijd. Een positieve constatering. 

Nu werkt de videoreferee nog op de achtergrond en staat hij niet in direct contact met de scheidsrechter. Voor een goed en gedegen onderzoek is het echter noodzakelijk om de videoreferee in een proefopstelling te gebruiken waarin deze de arbitrage daadwerkelijk kan ondersteunen. Hiervoor is toestemming noodzakelijk van de FIFA / IFAB (International Football Association Board). Daarom dient de KNVB eind 2014 een projectvoorstel in om de videoreferee in te voeren bij een aantal wedstrijden in een zogeheten gesloten competitie (bekercompetitie/beloftencompetitie).


  • Tags:

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen