Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

FIFA positief over KNVB-initiatief met video-arbiter

KNVB Media
KNVB Media
16 september 2015, 14:31

Foto: KNVB Media

De KNVB onderzocht de afgelopen twee seizoenen -als enige bond ter wereld-  op de achtergrond de mogelijke toepassing van een video-assistent in het voetbal. FIFA raakte geïnteresseerd in het project en nodigde de voetbalbond uit voor een demonstratie. 

KNVB-directeur operationele zaken Gijs de Jong is een van de grondleggers van de video-assistent en gaf samen met projectleider arbitrage 2.0 Mike van der Roest vanochtend in Zurich de FIFA een toelichting. De Jong vertelt over die bijeenkomst. 

Hoe is de video-assistent ontvangen door FIFA?

Over het algemeen erg positief. Door middel van diverse voorbeelden hebben we aangetoond dat een video-assistent bij cruciale momenten in een wedstrijd de scheidsrechter van een juist advies kan voorzien. Op deze manier worden er meer juiste beslissingen in een wedstrijd genomen en verlopen wedstrijden eerlijker. Natuurlijk zijn er op de bijeenkomst ook vraagtekens gezet bij de werking van de video-assistent in de praktijk. Dat is logisch, die zetten wij ook. Vandaar dat we ook een daadwerkelijke test met de video-assistent voorstellen, zodat we eindelijk een discussie kunnen voeren op basis van ervaringen in het veld."

Wat wil de KNVB nu precies met de video-assistent?

"De afgelopen twee jaar hebben we op de achtergrond getest met een video-assistent. Daaruit blijkt dat de video-assistent gemiddeld in elf seconden een juist advies aan de scheidsrechter kan geven. De focus ligt hierbij op de twee of drie momenten in een wedstrijd die beslissend kunnen zijn, zoals (onterechte) doelpunten, penalty's en rode kaarten. De resultaten tonen aan dat de video-assistent de scheidsrechter kan ondersteunen in de wedstrijd. De volgende stap is wat ons betreft dan ook de video-assistent daadwerkelijk inzetten bij wedstrijden in de KNVB bekercompetitie. Dit kan heel goed in Nederland want clubs, trainers, spelers en ook het publiek ondersteunen de video-assistent."

Hoe kijkt FIFA aan tegen technologische vernieuwingen?

"FIFA heeft in 2012 met de invoering van doellijntechnologie aangetoond open te staan voor ondersteuning van technologie voor de arbitrage. Doellijnbewaking is een techniek die zijn meerwaarde bewezen heeft en langzamerhand niet meer weg te denken is in het moderne topvoetbal. De video-assistent is daar wat ons betreft een logisch vervolg op. Het kan anno 2015 niet meer zo zijn dat iedereen in het stadion al na luttele seconden kan terugzien wat de juiste beslissing is, maar dat we die informatie onthouden voor degene op het veld die de beslissing moet nemen." 

Kunnen we dit seizoen nog invoering van de video-assistent verwachten?

"Nou, zover is het nog niet. De internationale spelregelcommissie (IFAB) is het orgaan binnen het voetbal dat beslist over dergelijke veranderingen in het voetbal.  Zij komen twee keer per jaar bijeen om over de ontwikkelingen in het voetbal te praten. Als lid van een van de adviescommissies van IFAB zal ik in oktober opnieuw pleiten voor een live-test in Nederland.  Dat FIFA volledig op de hoogte is van ons voorstel en positief is over de ontwikkelingen, spreekt in ieder geval in ons voordeel. Het zou fantastisch zijn alswe dit seizoen nog kunnen starten met een live-test, maar realistisch gezien is de kans groter dat dit volgend jaar gaat gebeuren." 

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen