Er is iets mis gegaan.

Het lukt niet om de pagina die je zocht op KNVB.nl te laden.

Op dit moment is de website in onderhoudsmodus. Probeer het later nog eens.

Gebruik je een adblocker? Probeer deze uit te zetten en laad de pagina opnieuw.

Eredivisie start met buitenspeltechnologie

KNVB Media
KNVB Media
31 juli 2020, 9:30

Door buitenspeltechnologie kan het aantal juiste beslissingen van de arbitrage verder worden verhoogd. - Foto: KNVB Media

De VAR in het Nederlands betaald voetbal gaat dit seizoen werken met buitenspeltechnologie. De buitenspellijnen die, met inzet van speciale camera’s, daarbij worden gebruikt, bieden de mogelijkheid om nog nauwkeuriger te bepalen of een speler in buitenspelpositie staat. Hierdoor kan het aantal juiste beslissingen van de arbitrage verder worden verhoogd. Op dit moment worden in alle Eredivisiestadions de technische voorbereidingen getroffen om met de buitenspeltechnologie aan de slag te gaan.

De software die wordt gebruikt voor de buitenspeltechnologie, is ontwikkeld door het technologiebedrijf Hawk-Eye en wordt op dezelfde wijze gebruikt in de Champions League. In het VAR-protocol van de internationale spelregelcommissie IFAB is de belangrijkste kernboodschap dat de VAR uitsluitend ingrijpt wanneer de beslissing van de scheidsrechter duidelijk fout is. Dit basisprincipe geldt ook wanneer dankzij de buitenspellijnen duidelijk wordt dat er een fout is gemaakt. Wanneer er ondanks de buitenspellijnen twijfel bestaat over een genomen beslissing, zal de VAR niet ingrijpen.

Om de buitenspeltechnologie te implementeren, worden in elk Eredivisiestadion camera’s geplaatst ter hoogte van de zestienmeterlijn. Alleen in de stadions van Ajax, Feyenoord en PSV verzorgde FOX Sports al standaard deze cameraposities. De afgelopen twee seizoenen bleek buitenspel soms lastig vast te stellen in stadions zonder zestienmetercamera’s. De zestienmetercamera’s voorzien de VAR niet alleen van goede beelden, maar zijn ook noodzakelijk bij het gebruik van de buitenspeltechnologie.

Gelijktijdig starten

Zodra de zestienmetercamera’s in een stadion zijn geïnstalleerd, kunnen ze direct in gebruik worden genomen. Met de buitenspeltechnologie wordt echter tegelijkertijd gestart, dus pas zodra bij alle clubs de zestienmetercamera’s zijn geïnstalleerd. Het streven is wel om bij aanvang van de competitie met de buitenspeltechnologie van start te gaan.

Video Assistant Referee. Video Assistant Referee. Lees alles over de inzet van de VAR.

Word scheidsrechter!

Lijkt het je leuk om wedstrijden te fluiten? Zie jij jezelf een voetbalwedstrijd in goede banen leiden? Klik dan hieronder voor meer informatie!

Gerelateerd nieuws

Laatste artikelen